GVB halen? Uiteraard op GC Heidemeer!

Golf is in de eerste plaats een heerlijke sport! U bent lekker buiten en u bent heerlijk actief bezig. Elke golfer kan u vertellen over hoe heerlijk het is om op mooie zomeravonden te spelen of juist in de vroege ochtend (op GC Heidemeer komt u dan reeën of ander wild tegen!). Tel daarbij het aspect van gezelligheid op en de competitiviteit van wedstrijden (onderling met uw vrienden/bekenden/zakenrelaties, dan wel via de club of de competitie) en als u dan ook nog eens progressie boekt via een steeds lager wordende handicap zal het spelletje steeds verslavender worden. We garanderen u dat u terugkomt als u goed speelt (u wilt zich immers weer verbeteren), maar ook als u slecht speelt: omdat u van uzelf wéét dat u beter kunt en dat wilt laten blijken!

Regels en etiquette

Echter: zoals bij elke sport moet u de spelregels kennen en moet u weten hoe u zich moet gedragen ‘binnen de lijnen’. Met golfen is dat geen uitzondering, sterker nog: de regels en hoe men zich als speler gedraagt zijn uitermate belangrijk. Golf wordt immers gespeeld zonder scheidsrechter, wat betekent dat uzelf verantwoordelijk bent voor het netjes spelen volgens de regels. Dit kan in de praktijk betekenen dat wanneer u een regel (per ongeluk !) overtreedt u uzelf een straf op moet leggen van bijvoorbeeld 1 strafslag. Echter kunt u met behulp van de regels ook voordeel halen. Weten wanneer u een zogenaamde ‘vrije drop’ krijgt bijvoorbeeld kan u natuurlijk slagen schelen! Een goede regelkennis is dus een absolute must. Naast de regels is het gedrag in de baan belangrijk. Niemand wil op zijn hoofd geraakt worden door een golfballetje dat met een snelheid van ruim 300 km/u aangesuisd komt, bijvoorbeeld. Daarnaast wilt u zich natuurlijk goed concentreren op uw putt voor ‘birdie’, dus het is fijn dat uw medespeler stil is wanneer u aan de beurt bent. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de zogenaamde etiquette, wat in de praktijk ervoor zorgt dat iedereen met veel plezier het spelletje speelt. Hoffelijkheid op en rond de baan wordt zeer gewaardeerd door iedere golfer!

Golf en het GVB

Om in Nederland te mogen golfen heeft u een zogenaamd GVB (Golf Vaardigheids Bewijs) nodig (in de vorm van een pasje). Golfclub Heidemeer wil u natuurlijk graag helpen dit te verkrijgen. Leden van de introductie-commissie en van de Regel- en Handicapcommissie zullen u gedurende dat gehele traject begeleiden. Het is geheel afhankelijk van uw eigen vaardigheid hoe lang u over dat traject doet. Duidelijk is wel dat het in de loop der tijd makkelijker geworden is het GVB te halen. De hamvraag: hoe verkrijgt u de GVB-pas met handicap 54 (uw starthandicap)?

• Na een x aantal lessen door de pro (de ‘instructeur/golfleraar’) wordt u baanpermissie verleend. Dit betekent dat de pro u goed genoeg vindt om zelfstandig te kunnen spelen.
  • Met de baanpermissiepas op zak loopt u twee rondes van 9 holes met een mentor. Aan deze mentor laat u zien dat u de basisbeginselen van golf kent, op redelijke snelheid een rondje speelt en kennis hebt van de regels en etiquette op de baan;
  • U volgt twee theorie-avonden en doet vervolgens het theorie examen (u mag dit ook al doen tijdens stap 1 of 2);
  • U loopt met een marker (iemand die mee speelt en uw score bijhoudt) een 9 holes ronde met handicap 54 en u behaalt minimaal 18 punten;
  • U krijgt een golfpas met daarop vermeld handicap 54. Effectief heeft u hiermee uw GVB gehaald. U mag nu zelfstandig de baan in (Voordat u de baan in mag moet u zich hebben aangemeld als lid of proeflid van de golfclub; zie hiervoor de informatie over lid worden op GC Heidemeer Lidmaatschap.);
  • U kunt daarna via Q-kaarten (Qualifying kaarten, wat centraal geregistreerde scorekaarten zijn) en deelname aan qualifying wedstrijden uw handicap verlagen.

Voor het gehele traject (lessen van de pro vallen daar buiten) zullen wij u als nieuwe golfer (mits lid van Golfclub Heidemeer) een bedrag van € 50,- in rekening brengen. In dat bedrag zitten alle kosten van (door de NGF) te verstrekken pasjes, theorielessen, theorie-examen en mentorrondes. Indien u lesmateriaal wenst aan te schaffen voor de theorie dan is dat voor eigen rekening.

Wilt u meer informatie over het GVB of zich aanmelden om het GVB te halen? Neem dan even contact op met Tineke van der Wal (de PGA Professional) via haar eigen website: http://www.golfschoolheerenveen.nl/.