Laatste nieuws

Wat een mooie dag deze 25 juni, toch lekker weer en twee geweldige flight genoten. En ja wie mij een beetje kent weet dat ik met golfen vreselijk kan twijfelen, kan ik de bal wel goed raken, maak ik een goede swing, is mijn afstand tot de bal wel goed, enzovoort.
Wie verslaat onze pro Tineke van der Wal op de golfbaan? Een interessante uitdaging? In juni 2021 heb ik het GVB gehaald na 10 lessen van Tineke, een helpende hand van Maaike tijdens het examen en met Hanneke als mentor; streng doch rechtvaardig. Diverse Rabbit wedstrijden gelopen om beter inzicht te krijgen in golf en zijn regels. Daarna begonnen met senioren wedstrijden op de donderdag, heren wedstrijden op de woensdag en op vrijdagavond een Bigmans. Tijdens deze wedstrijden heb ik gratis vele tips en trucs gekregen: rustiger slaan, gestrekte linker arm, volledige slag maken, goed blijven kijken naar de golfbal en tot slot de 3 O’s. Bedankt!
Over het clubkampioenschap Matchplay 2022, een lokaal golffenomeen, golfvriendschap en het Joop Zoetmelk-syndroom.
Op een mooie zaterdagochtend, 4 juni 2022 voor het eerst meegedaan de Windfjord Rabbit wedstrijd op Heidemeer en verrassend genoeg ook nog gewonnen met 26 punten! Het was een close-call met Ane de Boer die ook 26 punten haalde maar ik bleek net een puntje meer op de eerste 6.
Deze woorden hoor ik, in wisselende talen en vrije vertalingen, bij elk rondje golf wat ik zelf loop maar ook elk rondje wat ik zie starten vanaf het terras van Mulligan’s. Het varieert van zeer positief tot ietwat kleurrijk maar altijd wordt de afslag beschreven. De specifieke woorden van de titel hoorde ik van de commentatoren van het PGA Kampioenschap in Tulsa en dacht: toeval bestaat niet, een titel is gevonden, nu de column nog...
Op dinsdag 17 mei j.l. konden we, na 2 jaar, weer een uitwisseling met de dames van golfclub Emmeloord organiseren.
Rond een uur of 4 ging ik naar de golfbaan, tas uit de auto en naar de oefenhole naast de parkeerplaats, hier heb ik even wat ballen gechipt en in de zandbak gespeeld, meteen erna nog snel naar de driving range en de wedstrijd ging van start.
Vrijdag 13 mei hadden zich maar liefst 29 enthousiaste dames en heren ingeschreven voor de Bigmans wedstrijd. De omstandigheden waren perfect: keurig verzorgde banen, de organisatie in handen van Karin Kool en Jelle Russchen, een enthousiaste bediening met ook nog een lekkere hap en mooi weer!
Vrijdag 13 mei jongstleden, een dag onder een bijzonder gesternte. Graag verwijs ik voor wie meer achtergrond informatie wil hebben over deze bijzondere dag en datum combinatie naar Wikipedia.
Bij prachtig weer gaan we om half tien van start. De baan ligt er prachtig bij. Dit is een mooie wedstrijd om de regels en techniek, in praktijk te brengen.
Tja, wat moet ik nu nog schrijven? zondag 15 mei was de laatste ronde (inhaaldag) van de competisie 2022, waarbij ‘we’ verlaat gastheer waren op ons eigen geliefde Heideroosje, in deze tijd beautiful as ever. Geen sneeuw, geen vorst, maar goede greens en een prachtige rodondendron bloeiend links van de green op hole 8, temperatuur dik boven de 20 graden en een fijn wapperend briesje om af te kunnen koelen.
Zondag 8 mei 2022. Moederdag. De dag van Roze, ter ere van alle moeders ter wereld! Een stralend zonnige dag met een ietwat koude start. Tevens de Dag om een gooi te doen naar het Kampioenskap. Plaats van handeling deze keer: GC de Koepel te Wierden, een lommerrijke baan met goede greens, verharde bunkers rondom de green (we snappen dat de douches geen dienst konden doen, daar al het water naar de greens is geirrigeerd. Slim gedaan Twentenaren!), kortom: de perfecte locatie voor de Wedstrijd der Wedstrijden.
Na 2 jaar was er eindelijk weer een vlaggetjes wedstrijd, gesponsord door kapsalon Jalving en woninginrichting van der Meer. Begin april kon er ingeschreven worden en de organisatie hoefde niet lang te wachten want de wedstrijd was snel overschreven. Om 12:00 uur ging ik met mijn flight genoten, Marga, Peter en Sint van start.
Daar zijn ‘we’ weer. Het meest knuffelbare en alltime awesome team van de Heidemeer. Het was me het weekendje wel weer beste lezer, want terwijl er een corteo (ik wist ook niet wat het was totdat ik het googlede…) nabij het Abe Lenstra Stadion gehouden werd (en waar 2 spelers onzes wel bij moesten en zouden zijn) scheepten wij onder een heerlijk zonnetje en vrijwel niet presente bries in richting Zeewolde in den derde ronde van de Competisie het op te nemen tegen de mannen van de Hooge Graven waar we op de eerste competitiedag te gast waren.
Dames und heren, u zult wel denken: een stukje voorafgaande aan een competitiewedstrijd? Wat raarrrrr! De reden dat dit schrijfsel reeds op deze website verschijnt is de reden dat de auteur dezes komende zondag niet deel uitmaakt van de slagorde van dienst op de Berendonck nabij Nijmegen van Heren 1 van de Heidemeer wegens familieverplichtingen elders. Dat spijt hem natuurlijk zeer, maar soms zijn dingen net even belangrijker dan een potsie golf.
En daar zijn ‘we’ weerrrr. De pandemie (wat vroeger gewoon een Frans woord was voor een overheerlijk deeggerecht uit de Oriënt) verdwijnt in de achteruitkijkspiegel, de vogeltjes fluiten, lammetjes in de wei en wij, ja wij mochten na een valse gastheerstart op zondag 3 april eindeluk beginnen aan de competitie. Alle heren hadden er enorm zin in, heer Schreur had zelfs voor deze officiële gelegenheid een lange broek aangetrokken. Jawel beste lezer: net als vele anderen onder u verheugden wij ons op de eerste competitiewedstrijd.
De aanvang van de Volbeda First Chance wedstrijd gebeurd op een zonnig Heidemeer. Met ruim 20 deelnemers is de opkomst mooi. In het clubhuis, terras en in de baan heerst een ontspannen sfeer onder de deelnemers.
We gaan wederom eventjes terug naar 2021, want toen werden er natuurlijk gedurende het jaar een reeks strokeplaywedstrijden gespeeld (8 stuks), met de laatste in december.
Handicarts. Welnee je ziet ze immers overal op golfbanen. U ziet ze ook regelmatig in onze baan. Maar... ze zijn niet van ons. Wij hebben ze in bruikleen van de Stichting Handicart.
Lang geleden een reclame slogan. Al heel lang een begrip op onze golfbaan “De Heerendag”. Voor sommigen negen, voor de meesten 18 holes golf. Om daarna bij te praten op hole 19. Voor alle leeftijden en alle niveaus. Gekenschetst door gezelligheid en onderlinge vriendschap.
En toen was het alweer maart 2022. Oktober 2021 lijkt alweer zo lang geleden toen de wintercompetitie begon en de enige echte Meester Miedema het ceremoniële eerste teeshot sloeg! Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen: ik schrijf dit stukje, omdat ik zowel sponsor ben van de wintercompetitie als ook de Eindoverwinnaar. Nu klinkt dat natuurlijk een beetje dubbel, maar sponsorschap sluit deelnemerschap niet uit (heeft de praktijk inmiddels uitgewezen…) en ik moet zeggen: ik ben zowel als sponsor als Eindoverwinnaar bijzonder trots!
De aanvang van de Rabbit wedstrijd gebeurd in een ontspannen sfeer op een zonnig Heidemeer. Met bijna 30 deelnemers is de opkomst geweldig.
Dit jaar zijn we met de Rabbitwedstrijden begonnen in april. Het is een wedstrijd voor beginnende golfers die lopen in een flight van 3 en ook een mentor mee krijgen. En de wedstrijd wordt altijd gespeeld op de eerste zaterdag van de maand.
Het zal menig lid van onze golfclub niet zijn ontgaan dat er voor een goed doel met pompoenen is geleurd. Niet alleen omdat ik het fantastisch vond dat velen van jullie een of meer pompoenen van me hebben afgenomen, maar ook dat we als Lions Club een prachtig resultaat hebben bereikt voor het goede doel waarvan ik jullie even deelgenoot wil maken.
Op 14 oktober was de laatste wedstrijd van het seizoen 2020/2021,we werden onthaald met koffie en gebak, daarna een shotgun wedstrijd met een hapje en drankje en avonds onder muzikale begeleiding van Roelof een diner een uitstekend diner bij hotel Tjaarda.
Na een aantal fantastische wedstrijden is de competitie van de beste slagerij van Heerenveen, namelijk de Bigmans competitie, alweer ten einde…
De hele week vroeg naar bed. Een 6 daags dieet om het stresshormoon cortisol onder de duim te houden. Géén alcohol, veel mindfulness en cup a soupjes om 4 uur met ‘nu even niet’ momentjes. Clubs poetsen, polijsten en de gripjes dagelijks in het sop. Dat was de voorbereiding voor de Matchplay Kampioenschappen 2021. Een Bomvol Heidemeerweekend Golfgeweld, matchplay drama en angstige halve meter puttjes die toch ‘even’ gemaakt moeten worden stond voor de deur en ja: dan wil je op je best natuurlijk aantreden. Ja, beste lezer: De matchplay Kampioenschappen zijn niet voor ‘the faint of heart’ en slechts de koele kikkers blijven over als het erom gaat.
Prachtig te zien hoeveel deelnemers eraan dit kampioenschap mee deden en de ruime belangstelling om aan de supporters wedstrijd mee te doen. Door deze wedstrijd te organiseren kregen de halve finales en finale de aandacht die ze verdienden. Na de halve finales starten 24 deelnemers aan de 9 holes wedstrijd met echt stralend herfstweer en een door Koos perfect georganiseerde wedstrijd.
En zo brak het weekend van 9 en 10 oktober aan. Rood omcirkelt in de agenda, want wellicht het leukste Clubkampioenskap stond op het programma: de Mixed Greensome. U weet wellicht nog wat er vorig jaar gebeurde tijdens dit Kampioenschap en dus bent u wellicht op de hoogte dat Digna Schoonen en ondergetekende titelverdedigers waren en wederom door de analisten van dienst getipt werden als eindoverwinnaars. Maarrrr… u weet, er bestaan leugens, erge leugens en dan zijn er ook nog eens statistieken, dus – hoe toepasselijk – weten we op voorhand niet hoe het balletje rolt. Te meer omdat er net als andere jaren wederom in de vroege ochtend van eerste dag een loting plaatsvindt waar zomaar ineens verrassende wedstrijden uit kunnen rollen die het Kampioenschap danig anders laten verlopen dan in vroeger tijden.
Een hele toepasselijk tekst voor mij. Mijn laatste qualifying ronde die ik had gespeeld ging het minder goed (8 punten), dus vol goede moed begon ik afgelopen zaterdag 2 oktober aan Windfjord wedstrijd.
Voor mij kwam deze uitnodiging, ergens in juli, als verrassing via de mail binnen. Ik heb me als lid van de damescommissie meteen aangemeld.
De groeiende populariteit voor golf vertaalde zich zaterdag 4 september in het maximale aantal van 36 deelnemers, waaronder velen waarvoor dit de eerste wedstrijd was. Dankzij de wederom prima organisatie, met wedstrijdleiders Maaike Bouwman en Jelly Zijda én de twaalf onmisbare mentoren, hebben alle deelnemers met veel plezier gespeeld.
Zaterdag 28 augustus was het weer tijd voor de jaarlijkse vossenjacht. Bij deze wedstrijd bepaald de vos (Tineke) de par die de baan.
Dertig enthousiaste golfers begaven zich zaterdag om 12.45 uur met mooi weer richting hun starthole, nadat Jelle Vis iedereen welkom had geheten en de bijzonderheden had uitgelegd. Een neary op hole 7, een sneary op hole 9 en een longest dames en heren op hole 4. Genoeg uitdagingen dus!
Heel erg blij ben ik met de titel "speelster van het jaar 2020"!
Daar gaan we dan in een flight van vier enthousiast, gedreven en met veel plezier. Bij Texas Scramble geldt uiteraard alleen het teamresultaat.
U zult wel denken: die is lekker laat met het aanleveren van zijn stukje. Maar niets is minder waar beste lezer!
Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gelezen of gehoord, gaan ze beginnen met het vertidrainen van de fairways.
Mijn eerste wedstrijd bij golfclub Heidemeer en meteen de 1e prijs: geweldig! Eind mei/begin juni ben ik samen met mijn vader, Siebren Otter, begonnen met lessen bij Tineke in een gezellig groepje. Erg leuk om te doen en Tineke heeft ons de basis van het spelletje geleerd. Dank daarvoor! Door naast de lessen zelf af en toe te oefenen op de driving range, de oefenhole en de oefengreen voor het putten kregen mijn vader en ik de smaak te pakken.
Het was zoals meestal tijdens de Rabbitwedstrijd prachtig weer. Jelle had een mooie flightindeling gemaakt en weer genoeg mentoren kunnen regelen.
In het weekend van 26 en 27 juni werd het strokeplay kampioenschap op Heidemeer gehouden voor dames en heren. Helaas waren er bij de dames maar 4 inschrijvingen. Het bleek dat er een aantal dames andere verplichtingen had nu de coronamaatregelen net weer wat versoepeld waren.
Afgelopen zondag 6 juni was er een wedstrijd op Golfclub het Heidemeer met als doel om geld in te zamelen voor het Foppe Fonds. De wedstrijd werd georganiseerd in het kader van de Golfelfstedentocht die door Auke Hempenius in het weekend van 5 en 6 juni werd gelopen.
Zaterdag 5 juni, al weer de derde wedstrijd van de Windfljord-Rabbitcompetitie, een meerronden competitie voor de beginnende golfer onder begeleiding van een ervaren mentor. Bij deze competitie leer je veel nieuwe mensen kennen en leer je tezamen met de mentor de spelregels echt toe te passen die in theorie niet zo ingewikkeld leken.
In het weekend van 29 en 30 mei 2021 werden de clubkampioenschappen greensome voor dames en heren gehouden. Het format is dat er wordt geloot wie er tegen elkaar spelen. Bij de dames waren er 9 koppels die zich ingeschreven hadden. Hierdoor moest er 1 voorronde gespeeld worden.
Daar was die dan, de eerste clubkampioenschappen van het jaar 2021. Na een lange natte winter konden de winterlaarzen, mutsen en kooltruien dan eindelijk worden opgeborgen en kon eindelijk weer worden aangetreden in zomerse kleding. De weergoden waren met ons dit weekend. De temperatuur lag rond de 25 graden, heerlijk golf weer dus! Door de vele regenval van de week ervoor was de baan op sommige plekken nog erg nat, dat betekende dus simpelweg: houdt je bal op de fairway! Nou moet ik zeggen dat de ballen op de fairway houden vrij goed ging bij ons het hele weekend.
“Het weerbericht voor het komend weekend: het is koud voor de tijd van het jaar en er is 1000% (geen spelfout… I kid you not!) kans op neerslag in de vorm van regen op zaterdag. Het cijfer 1 geven we voor de activiteiten BBQ en golfen geven we een -5. U kunt beter binnen blijven. Einde weerbericht”. En daar zit je dan: een golfwedstrijd met in het vooruitzicht enkel huilende golfgoden.
Het seizoen begint altijd in maart met de eerste wedstrijd. Deze is in maart ook gespeeld met een opkomst van 15 deelnemers. Maar toen kregen we te maken met het Corona virus waardoor ook het golfen stil kwam te liggen. Heel jammer en onwaarschijnlijk.
Wat normaal zo gewoon is, is het dit jaar helaas niet door Covid-19… Gezondheid staat voorop en daardoor werden wedstrijden afgelast, wat overigens meer dan terecht is! Tot mijn grote verrassing wordt er op 5 december toch nog een laatste wedstrijd gehouden, een fantastisch cadeau van Sinterklaas om zo toch nog mooi het Rabbit seizoen af te sluiten!
Zaterdagmiddag 5 uur een grote groep kinderen verzamelt zich bij het clubhuis. Gespannen, een beetje bang, ook dapper, nieuwsgierig. Ze zien spoken, geesten, geraamtes, heksen en meer enge dingen, maar gelukkig ook veel pompoenen.
Zaterdag… Ik had me ingeschreven voor deze wedstrijd, niet om reden dat ik een Noorse trui wou winnen maar om weer aan een wedstrijd mee te doen en had ook niet begrepen dat het 18 holes was, Ik had nog met Geert overlegd om na de wedstrijd nog een rondje te lopen. Aankomend op de teebox begreep ik dat het 18 holes was, helemaal top.
Het is voor de tweede keer dat wij als sponsor deze wedstrijd hebben gedaan. En in deze rare tijden een wedstrijd in aangepaste vorm. Het is een van de laatste wedstrijden waar men nog iets aan zijn of haar handicap kan veranderen, positief of negatief! We hebben het enorm getroffen met het weer en de mooie opkomst.
De weergoden waren de baan al een week goed gezind en op zaterdag zelfs nog meer. Een heerlijke zonnige herfstdag en een baan die alweer aardig goed opgedroogd was. Mooier kun je het niet krijgen!
Sprookjes beginnen over het algemeen met ‘er was eens’ of ‘once upon a time’. In dit geval begon dat een aantal weken geleden op de zondag van de clubkampioenschappen greensome waar ‘the Young Guns’ Erik en Jorrit hun eerste clubkampioenschap pakten. Ik had die zondagochtend de keus: lekker iets voor mezelf doen met een bak koffie bij de hand of de deelnemende koppels bij doorkomst te supporteren. Choice leads to action en dus begaf ik me naar de Heidemeer. Aldaar was het zoals gewoonlijk een heerlijk geroezemoes en ik raakte aan de praat met Peter Aarden nabij de eerste tee toen alle koppels de tweede 9 ingingen.
Afgelopen mei voor het eerst begonnen met golf en van een viertal lessen van Tineke genoten; haar advies was om meteen in te schrijven voor wedstrijden en het liefst waar een mentor bij aanwezig was. Daardoor heb ik 3 oktober al weer meegedaan aan mijn derde Windfjord Rabbit wedstrijd, en had ik de vorige keer mijn handschoen vergeten en daarvoor de pitchfork, nu had ik alles bij me, zelfs de paraplu want er dreigde wel regen, maar gelukkig bleef het deze gehele ochtend droog.
Een wedstrijd winnen doe je niet zo maar. Wat is een goede voorbereiding? Vakantie en 2 weken fietsen door Nederland. Dan kom je geheel vrij van golfzorgen op de baan.
De weersverwachtingen zagen er in het begin van de week erg slecht uit. We (Jorrit Kuindersma en ik, red.) appten elkaar toen we dit zagen en hadden er eigenlijk niet zoveel zin in haha. Parapluhouders waren besteld en het was hopen dat het mee zou vallen. Dit laatste was gelukkig het geval! We hadden prachtig weer, met af en toe de zon en weinig wind. Ideaal golfweer!
Ja, het was weer ouderwets gezellig op de club door de grote deelname aan dit kampioenschap. Uiteraard op gepaste afstand! En ja, het was ideaal golfweer! En ja, we hadden er zin in! Jammer, de greens waren gesneden.
In de zomer van 2019 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met golf tijdens het volgen van een golfclinic met een aantal familieleden. Dat was een erg leuke ervaring en na de zomer ben ik samen met mijn zwager begonnen met lessen en is het golfballetje gaan rollen. Bij deze dank ik Tineke nogmaals voor de leerzame en leuke lessen.
Als er een stukje ingezonden wordt, is dit in de regel van de winnaar van een wedstrijd. Of het is een interessante column met zielenroerselen die een mede clublid graag wil delen omdat het hem / haar nogal hoog zit. Deze keer een verslag namens een team. Nee, waarde lezer: schrik niet! De NGF competitie is niet uitgesteld toch begonnen, u hebt niets gemist. Het is géén verslag van een of ander matchplaypotje, maar een heus verslag van de Friese Kampioenschappen van de trotse…. Nummer 2!
Ja, u leest het goed en nee, dit is niet een te laat geplaatst wedstrijdverslag. We hebben namelijk onlangs op zondag 16 augustus met 30 graden (celsius, boven nul wel te verstaan) de finale van de Bigmans WINTERcompetitie gespeeld. En voor u denkt “ah, een verslag van de winnaar”, ook hierbij zult u worden verrast, de uiteindelijke winnaar is namelijk bevangen door een waar ‘writers block’ waardoor het verzoek voor het schrijven van dit verslag naar de nummer 2 ging.
Op een mooie zondagmorgen, midden in augustus, de wintercompetitie afsluiten. De tegenstelling kan haast niet groter. Draagtas verplicht. De baanomstandigheden laten geen golftrolleys toe, laat staan buggy’s. Na een rondje spelen zitten niet alleen je clubs en schoenen, maar ook de broekspijpen en met een beetje vette swing, je brillenglazen en alles daar omheen aardig onder de modder.Flink aan de bak dus met de hogedrukspuit. Maar COVID-19 maakt alles anders.
Hallo, ik ben Berend Negerman 65 jaar oud en sinds januari lid van deze prachtige club. Mij is gevraagd een stukje te schrijven over mijn ervaring tijdens een rabbitwedstrijd. Ik was er ondertussen al achtergekomen dat golf veel moeilijker is dan het lijkt. Zaterdagmorgen 1 aug. was het dan eindelijk zover. In een overmoedige bui had ik me ingeschreven voor een rabbit. Dus nu moest het gebeuren.
Op zaterdag 29 augustus organiseren we weer de jaarlijkse Handicartwedstrijd op GC Heidemeer. De opbrengst van deze wedstrijd komt ten goede aan de Stichting Handicart. De Stichting Handicart is op 23 april 1986 opgericht met als doelstelling: tijdelijk of permanent mindervalide golfers in staat stellen het golfspel te blijven beoefenen. Door donaties, giften, legaten en schenkingen verkrijgt de Stichting de benodigde gelden om Handicarts aan te schaffen en te plaatsen op golfclubs in Nederland zoals ook op GC Heidemeer. Tegen een geringe vergoeding, die ver onder de werkelijke kostprijs ligt, kunnen mindervalide golfers gebruikmaken van de beschikbare Handicart.
De eerste wedstrijd op zaterdag was ik ingedeeld met Elly van Vessem. We waren niet ontevreden over ons spel tot hole 13. Daar begon het te regenen en kwamen onze foutjes die ons slagen gingen kosten. Veel slagen! Aangezien de anderen ook niet op hun top gespeeld hadden was er zondag nog steeds een uitdaging voor iedereen.
De meeste mensen die mij kennen weten dat ik niet van de huidige digitale wereld ben, maar meer van het direct communiceren met mensen. Maar ook ik ben in staat om ook mijn collega’s af en toe te verbazen met mijn computerskills die sinds afgelopen maart noodzakelijk zijn geworden. Zodoende is het mij ook gelukt óm een account aan te maken bij onze golfclub en mij af en toe in te schrijven voor een teetijd en dan altijd voor 9 holes op een avond. Overdag ben ik te druk voor golf en staat mijn hoofd er ook niet naar , het weer werkt dit jaar ongelofelijk mee en ik geloof dat ik het gras in deze tijd van het jaar nog nooit zo groen heb gezien. Zonneschijn en regen wisselen elkaar in het juiste tempo af en alles groeit als kool.
Een hole-in-one betekent dat een golfspeler in één slag de bal vanaf de afslagplaats (tee) in de hole slaat. In ons clubhuis hangt een pompeblêdbord met de namen van de leden die op Golfclub Heidemeer een hole-in-one geslagen hebben.
Inmiddels kan er weer gespeeld worden. Het doet ons goed dat het reserveren van starttijden goed functioneert en dat het protocol goed nageleeft wordt.
Het hoge woord is eruit: de golfclubs van Nederland mogen vanaf 11 mei aanstaande weer open. Dat heeft u natuurlijk via de diverse media reeds vernomen. Ook onze baan gaat weer open op 11 mei, met dien verstande dat we ons allemaal houden aan de gestelde regels in het protocol van de NGF en de lokale verordeningen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan / te voorkomen.
De verjaardagskaart met veel handtekeningen van zijn mede 'senioren golfers' heeft hem reeds op 15/2 bereikt. Vaak hebben we de wedstrijden de laatste weken moeten afgelasten ivm de baanconditie door de vele regen. Vandaag (12-03) hebben we Eugene eindelijk in het zonnetje kunnen zetten. Hij was duidelijk verrast!
In maart beginnen we altijd met de Rabbitwedstrijden. En wat wij gewend zijn was nu ook weer het geval, het was prachtig weer. We hadden een opkomst van 15 spelers met weer mentoren die altijd bereid zijn mee te lopen. Spelers die vorig jaar al hebben mee gedaan , maar ook weer een aantal nieuwe kandidaten.
Zaterdag 7 maart was de eerste editie van het Windfjord Rabbit Competitie van dit jaar. Het was prachtig mooi weer en de baan lag er prima bij. En als winnaar moet ik dus een stukje schrijven wat ik met alle plezier doe!
Ook dit jaar heeft de Stichting OLD GRAND-DAD een geldbedrag beschikbaar gesteld voor de ijssportdag 2020 in Thialf.
Op deze dag hadden we de laatste wedstrijd van onze kapucijnercyclus. Er deden deze dag maar 16 man mee om de mooie prijzen, die dit jaar beschikbaar waren gesteld door onze herendag sponsor de Mercedes Benz dealer Wensink te Heerenveen.
Dit jaar is het mij ook weer gelukt om speler van het jaar te worden op de Herendag. Vorig jaar heb ik al aangegeven, hoeveel je er voor moet doen en laten om zover te komen. Waarschijnlijk zijn alle inspanningen van vorig jaar niet voor niets geweest en is er nog iets blijven hangen om weer dit resultaat te behalen. Of zou er toch nog iets van talent in mij zitten? Zelf heb ik dat nog niet ontdekt.
Nu het weer vroeg donker wordt, het weer grillig en de golfbaan in de schemering er weer griezelig bij ligt, wisten we het.... Het was weer tijd voor de Halloween wedstrijd...! Nu al een aantal jaar één van de meest spannende en gezellige jeugdwedstrijden!
Zaterdagmiddag 2 november is de laatste Rabbitwedstrijd. Deze dag zal de eindwinnaar opleveren en gezien de stand belooft dit nog een spannende strijd te worden. Een recordaantal van 30 deelnemers heeft zich opgegeven!
Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat ik lekkerder speel wanneer ik ontspannen en goed voorbereid de baan in ga. Voor het rondje nog even naar de driving range, kop koffie aan de bar, pitchvork in mn broekzak en de ballen klaar in mn trolley.
Voor het eerst in de geschiedenis van Heidemeer was dit jaar niet Volbeda Bloemen - die de Last Chance voorheen sponsorde - maar WINDFJORD Heerenveen de sponsor van de Last Chance wedstrijd. Gelukkig gaat eerst genoemde ons niet verlaten maar wordt sponsor van de first chance. En zeg nou zelf: een bloemetje in het prille voorjaar past tóch beter bij een first chance wedstrijd dan bij een last chance zo vlak voor de winter?
Afgelopen vrijdag 18 oktober jl. hebben Kasper Baar, Olivier Walgemoed en Thomas Bekkema hun clubhandicap 54 (voorheen GVB) behaald. Op een natte en winderige baan hebben zij hun tweede stap van het NGF 9-stappenplan afgerond door respectievelijk 18, 19 en 18 punten te halen.
Het is het weekend van 12 en 13 oktober als het Matchplay Clubkampioenschap 2019 gespeeld wordt. Na een week met veel regen en hierdoor erg natte baan belooft dit weekend een ware uitputtingsslag te worden. Want voor de gelukkigen (lees: de finalisten) betekent dit zowel zaterdag als zondag 36 holes golf onder lastige omstandigheden.
Ook dit jaar hebben twee jeugdspelers van golfclub Heidemeer mee gedaan met de NNO Tour. De NNO Tour is een serie golfwedstrijden voor de jeugdleden tot en met 21 jaar van de verschillende golfverenigingen in het Noorden en Oosten van Nederland. Daarmee wordt de jeugd de kans gegeven om op meerdere banen tegen een beperkte vergoeding te spelen.
De oranjegloed in de ochtend deed me goed om deze dag te zien slagen. Gezellig om met 34 golfers waaronder de trouwe oudste golfers, Roeline, bijna 85 jaar en Eugene en Ina, resp. 85 en 84 jaar, begin 2020, de dag met koffie/thee en lekkere appeltaart, te beginnen.
En toen werd het herfst. Terug van de laatste vakanties, camper schoon gepoetst en opgeslagen.Tijd om weer te golfen en zo dachten meer er over!
Zondag 22 september vond op golfclub Gaasterland de Friese Jeugdkampioenschappen 2019 plaats. Voor golfclub Heidemeer hebben in de Categorie 3 (oranje teebox - 9 holes) Brent van der Bij en Nienke Bekkema aan mee gedaan.
Het is al jaren traditie om jaarlijks op de 3e zondag van september de Friese kampioenschappen tussen de Friese golfclubs te houden. Een afvaardiging van dames en heren spelen op deze dag een strokeplay wedstrijd. De deelnemende clubs zijn Heidemeer, Gaasterland, Lauswolt, St. Nyk, Ameland en De Groene Ster. Alle uitslagen per club worden bij elkaar opgeteld, waarbij de slechtste dame- en heren score mag vervallen. De club met de beste score wint de wisseltrofee, het zgn. ‘Ulebord’. Naast dit teamevent, wordt de beste dame en beste heer kampioen van Friesland.
Verslag van de vriendinnendag 2019 op GC Heidemeer!
Als winnaar van een rabbit wedstrijd moet je een stukje schrijven. Dit keer ben ik de klos!
Het was een brandendheete woensdagachtermiddag in het Heerenveens; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschenop het dak gaapten, ’t welk op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich kan voorstellen. De zon scheen vinnig op de holes; en glinsterde op het van droogte poeierig geworden gras. In de baan die tegen het zuiden liep en dus geen schaduwkant had, bracht zij golfspelende heren letterlijk tot wanhoop. De kerels die met golftassen rondwandelden, veegden alle ogenblikken hunne voorhoofden af.
ln de kalender van de te spelen wedstrijden staat op L7-7-Lg de Wensink Mercedes Benz Heren Kapucijners aangegeven, starttijd 12.00 uur voor de eerste flight.
Mijn schotse pet op? Of mijn hoed? Windkracht 5, 6! Toch maar besloten om mijn schotse pet op te zetten. En dat gaf mij misschien wel de rust om 44 punten te halen. Alles liep zoals het lopen moest. En dat herkent iedereen wel.
Wereldwijd zijn er nu zes handicapsystemen in gebruik , die flink van elkaar verschillen. Internationaal is men bezig te komen tot een Wereldhandicapsysteem ( WHS), dat in sommige landen reeds per 1 januari a.s. wordt ingevoerd. Nederland kiest er voor om het per 1 januari 2021 in te voeren.
De wedstrijd leiding van de Herenmiddag (bestaande uit Simon Schipper en Jannes Ennema) hadden voor deze dag een kapucijnerwedstrijd uitgeschreven. Deze keer na de wedstrijd geen BBQ, maar lekkere hapjes uit de keuken van Ruben. Er wordt zelfs een kapucijner klassement opgemaakt aan het einde van het seizoen. Hulde dus voor onze mensen 'aan het stuur' van de Wensink Mercedes Benz herenmiddag. Ze brengen veel variatie in de wedstrijden op woensdag, waardoor het leuk en vooral gezellig is en blijft!
Vanochtend was het weer uitermate gezellig, echter er ontpopte zich toch een lichte mate van nervositeit voor deze qualifying match, althans bij mij de schrijver van dit epistel. Ik moet bekennen dat ik zowaar een schoenlepel meegenomen had om mijn voeten toch in prima vorm in mijn schoenen te krijgen en op tijd aanwezig te zijn want je wordt overhoord: 'heb je dit bij je? Heb je dat bij je?' En dat is maar goed ook voor ons Rabbits!
Het was weer een mooie dag om te golfen, al hebben we wel een paar druppeltjes regen gehad. Misschien huilde de hemel een beetje omdat de sponsor (Maaike en Gerard) niet aanwezig waren vanwege vakantie. Maar de dames van de commissie hebben zich kranig geweerd!
De Schrijver Dezes heeft wederom een weekend achter de boeg waar je ú tegen zegt. Verzengende hitte, lege bidons waar geen druppel water meer uit komt terwijl hij op hole 5 stond. Shanks, birdies, welwillende-ballen-terugkoppende boomtakken en andere (on)fortuinlijkheden: het was er allemaal weer tijdens de clubkampioenschappen strokeplay 2019.
Tijdens de jubileumweek van GC Heidemeer (11 t/m 16 juni 2019) is er geld ingezameld voor het goede doel. De vereniging kwam het verhaal van Jake Nason ter ore. Jake is 5 en heeft acute leukemie.
Per 1 juni 2019 heeft Gerard Kampert het handicart consulschap op Heidemeer overgedragen aan mij (Jelle Vis). Gerard heeft deze taak zes jaar met hart en ziel vervult. Dankzij de inzet van Gerard rijden er nu twee handicarts op Heidemeer!
Een extra wedstrijd voor de meer seniore spelers omdat er vanuit de jeugd te weinig belangstelling was voor deze wedstrijd.
12 juni 2019 de jubileumwedstrijd Heerenmiddag bij Golfclub Heerenveen. De dag tevoren op de meteo gekeken voor het weer, veel regen vanaf 12.00 uur, 16 graden Celsius en 5 tot 6 meter wind. Het vrouwelijke kwam in mij naar boven en vroeg me 's morgens af: "wat zal ik vandaag aantrekken??"
We hadden het zo super voor elkaar dachten we! Team compleet gemaakt met ons nieuwe maatje Maaike Bouwman. Prachtige nieuwe outfit van LIZ Mode, dankzij de super aardige Lisette. Tot 2 teamleden van vaste waarde, te weten Wietske en Lynda, wegens gezondheidsproblemen moesten afhaken.
A & A, A& A, A &A! Beeldt u zich eens de eerste tee van de Heidemeer in. Stelt u zich de hordes toeschouwers voor die vanaf het terras en de oefengreen toe staan te kijken: 3 rijen dik, 3000 paar ogen dat toekijkt hoe jij je bal gaat slaan en de initialen scandeert van de namen van je speelpartner en jezelf. En dan te bedenken dat meneer Raj Punjab in New Delhi voor de buis ook nog eens meekijkt vanuit zijn luie stoel, compleet met ondertiteling! Ja beste mensen: de Clubkampioenschappen Greensome werden dit weekend gespeeld op de Heidemeer en bovenstaande schetst wel een beetje het atmosfeertje wat er hing. Althans: in mijn eigen hoofd dan hè!
Voor de 5e keer werd de gezelligheidswedstrijd MATCHIS gehouden. Heel gezellig inderdaad, maar het 1e doel was zoveel mogelijk geld ophalen voor MATCHIS, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren.
Begin 2019 gaf ik aan niet meer deel te willen nemen aan de competitie senioren 18 holes. Dat lag natuurlijk niet aan mijn teamgenoten van 2018, maar aan het feit dat we soms ’s middags om drie uur al klaar waren en meteen naar huis gingen. Anders moesten we tot ca 18.00 uur blijven voor het diner, en loop je het risico al voor die tijd iets te veel drankjes genuttigd te hebben. Het team Heidemeer senioren 1/ 27 holes was echter al volledig bezet. Andor zei tegen mij, als jij een team kunt samenstellen doe ik mee en Klaas Oenema ook. Het lobbyen begon.
Dinsdag 2 april begon de competitie dit jaar en voor ons was de eerste wedstrijd in Veendam bij de Compagnie. De Drentsche was onze tegenstander en we kwamen weer veel bekende gezichten tegen. Vooraf hadden we al medelijden met ’t Sybrook uit Oldenzaal want zij moesten alle wedstrijden naar het hoge noorden, Heerenveen was het dichtst bij. Zij speelden voor het eerst competitie, maar die afstanden bleken hen allerminst te deren, sterker nog, ze gingen altijd als laatste weg. Dat noemen we genieten! Tegen de Drentsche kwamen we 4-2 voor uit de greensomes en na een heerlijke lunch waren we klaar voor de singles. Daar werd hard gestreden met als eindresultaat 9-3, zodat de eindstand uitkwam op 13-5. Dik tevreden met zo’n start.
En toen brak de twaalfde van de vijfde aan. De dag die je wist die zou komen, D-Day. Ja, beste Damesch ende Heeren: deze dag zou het Verdict geveld worden omtrent Degradasie dan wel Handhaving in den Hoofdklasse van ‘ons’ Eerste Team. ‘We’ zouden dolgraag invloed willen uitoefenen op het Verdict, maar aangezien wij deze dag gastheer waren konden wij slechts vanaf de zijlijn toekijken hoe het competisiegeweld zijn climax zou bereiken. We besloten daarom ons Lot met opgeheven hoofd te ondergaan, wat het eindresultaat ook moge zijn. Slechts 5 wedstrijdpunten waren nodig voor de West Friese tegen de Goyer om ons met de elleboog uit den Hoofdklasse te wippen…
Dit jaar wordt al weer voor de 5e keer de Matchis sponsor wedstrijd gespeeld. Matchis is het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De opbrengst van deze wedstrijd wordt gebruikt voor het typeren van nieuwe stamceldonoren, zodat die gegevens kunnen worden opgeslagen in de wereld stamceldonorbank.
De weersvoorspellingen waren slecht voor deze dag, en de temperatuur aan de lage kant. Toch was de opkomst weer super, met 18 golfers.
Maar liefst 45 leden hadden zich ingeschreven voor deze vlaggetjeswedstrijd. Geen wonder, onze sponsoren voor deze dag zorgen al jaren voor een gezellig, feestelijk geheel. In deze strokeplay wedstrijd trok men als vierbal, gewapend met met oranje vlaggetje en een flink aantal slagen, te weten de baan: 70 plus je handicap, ten strijde. Slagen op? Vlag in de grond!
Heren 1 27 holes: neemt degradatiespook afslag Heerenveen? De Schrijver Dezes heeft het hier natuurlijk over de prestaties van Heren 1 27 holes en niet het eredivisie team dat ook uit Heerenveen komt en dit seizoen op zijn zachtst gezegd matig presteert. Hoewel daar onrust al enige tijd heerst (inclusief de Geescht van Riemer!), overheerst bij ons team al 2 weken de opluchting dat we ons wederom mogen verheugen op een jaar in den Hoofdklasse. Goedgemutst reisden we dus af naar GC de Goyer, want op het affiche prijkte een wedstrijd tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander: de Heemskerkse. Redelijke weersvoorspelling, een gelijkwaardige tegenstander. We waren zo overtuigd van onze kansen dat wij aanstormend talent Sebastiaan Breitsma mee hadden genomen om hem kennis te laten maken met competisie golfen op ‘hoog’ niveau. Om met de woorden van een bekende presentator van een Engels autoprogramma te spreken: “what could possibly go wrong?”.
En dat hebben we geweten deze 1e qualifying wedstrijd van het jaar. Gehavend, met een kapotte knie in de buggy met mijn flightgenoten Karin en Roely aan mijn zijde, ging mijn spel boven verwachting!
Op een van de meest historische dagen in de wereld van Sport trokken wij als Heidemeer Heren 1 op onze veldtocht door den Hoofdklasse naar Heemskerk om aldaar de strijd aan te binden met de Westfriese. Wetende dat we wellicht kans zouden maken op een overwinning traden we aan met een sterke opstelling. Bombing Brechtus, Captain Jack, de Birdie Bro, The Baldy Bomber, Icemaster Schreur en ondergetekende stapten stipt om half 8 in de ochtend klappertandend in de auto. We klappertandden niet zozeer van de zenuwen (want wij hebben altijd genoeg zelfvertrouwen), maar wel van de kou: -2 op de thermometer een vlagerige koud aanvoelende oostenwind. Het contrast met een week eerder (zon, polo’tje!) op de Hilversumsche was groot.
Zondag 7 april jl. stond alweer de tweede competitiedag op het programma voor de mannen van Heren 1. Deze keer hadden we ons allemaal al een week verheugd op ‘de dag die je wist dat zou komen’, want ‘we’ mochten aantreden op de Hilversumsche tegen titelkandidaat de Goyer.
Hoera! Ik mag een stukje schrijven, wat betekent dat ik punten heb gescoord. En daar heel blij mee ben. Even een aanloop: ik ben 3 jaar geleden begonnen met lessen bij Tineke en in juli 2016 mijn baanpermissie gekregen. Afgelopen jaren regelmatig gelopen, maar het blijkt toch een heel taai spelletje. Als je ook maar iets technisch niet goed doet , heeft dat direct effect op je slag. Kortom: het kost veel uren en oefenen. Heb daarnaast nog 2x ongelukken gehad met skiën en racefietsen, waardoor het golfen stagneerde.
En daar zit ik dan weer. 10 uur, kopje koffie en een leeg Word document voor mn neus. De Schrijver Dezes is terug om alle wederwaardigheden uit den Hoofdklasse Heren 1 27 holes aan u over te brengen, of dit nou goed en blij nieuws is (in geval van een overwinning) of in essentie treurig nieuws (in geval van een Nederlaag) in de NGF competitie editie 2019. De komende tijd hoop ik u weer iedere week op maandagochtend een klein schrijfsel te presenteren. Dus pak een bakje koffie en leesch en huivert!
Zondag 17 maart werd de laatste wedstrijd van de Zuivelrijck wintercompetitie gespeeld en daarmee de editie 2018/2019 afgesloten. Bij terugkeer in het clubhuis werden de deelnemende spelers, door sponsor Zuivelrijck, verrast met een heerlijke hamburger met frietjes.
Aanstaande 30 maart organiseren wij weer in samenwerking met Andor en de greenkeepers een jaarlijkse 'Himmeldei'.
Half februari hebben we u de eerste update gestuurd omtrent het jubileum dat we met zijn allen hopen te vieren van 10 tot 16 juni. Tijd voor een update!
U hebt het waarschijnlijk al via diverse wegen vernomen dat 'we' dit jaar 25 jaar bestaan. We willen dit natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan! In de week van 10 juni tot en met 16 juni hopen we samen met u het lustrum vieren. omcirkel deze week dan alvast ook in uw agenda!
De eerste editie van het Windfjord Rabbit toernooi ging van start op zaterdag 2 maart 2019. Ik zat in de laatste flight, samen met drie dames. De eerste hole was even wennen en daarom ging de eerste bal met de driver twintig meter naar links in plaats van honderdvijftig meter vooruit.
In al mijn wijsheid had ik besloten om dit jaar de Katercup en de Nieuwjaarsborrel te laten schieten ten faveure van andere activiteiten rondom de Jaarwisseling. Toen ik echter een ‘appje’ van onze voorzitter kreeg met het vriendelijke, doch dringende verzoek toch acte de présènce te geven tijdens – op zijn minst – de nieuwjaarsreceptie had ik al een vermoeden en besloot mijn agenda te herschikken en aanwezig te zijn. En zo gebeurde het dat ik uitgeroepen werd tot Speler van het Jaar 2018.
Er stond een gezelligheidswedstrijd op het programma, beetje in het teken van Sinterklaas. Dit jaar geen cadeau’s en gedichten! Maar bij aankomst stond er een heerlijke pan erwtensoep met roggebrood en spek klaar voor iedere speelster.
Na 20 jaar golfen pak ik eindelijk een "Grote Prijs". Afgelopen woensdag 12 december werd ik op de Herendag uitgeroepen tot Speler van het jaar 2018. Outsiders zullen nu wel hun schouders ophalen en denken: "Nou en? Is dat zo bijzonder?".
Met ingang van 1 januari 2019 gelden er nieuwe golfregels. De R&H heeft besloten geen regelavonden te organiseren, omdat daarmee maar een zeer beperkt aantal leden wordt bereikt. We willen graag alle leden bereiken en daarom draagt de R&H zorg voor zoveel mogelijk schriftelijke informatie voor alle leden. De R&H is al een hele tijd bezig de invoering van de nieuwe regels voor te bereiden, maar is daarbij afhankelijk van informatie vanuit de NGF, die vaak erg laat doorkomt.
Vandaag hebben we opnieuw een mooie en leerzame dag beleefd. Er werden 9 holes gespeeld en daarna een pubquiz bij Ruben met een heerlijk buffet en geweldige muziek.
Op 14-11 hadden we 20 mannen in de baan die streden om de prijzen van de maandelijkse capucijnerwedstrijd. We vertrokken met een prachtig zonnetje, maar met natte greens, wat erg verraderlijk was, daar de ene green in de zon bijna droog was en de andere die in de schaduw lag erg nat bleef. Ik Cor Faber, die niet de winnaar was maar wel een stukje moest schrijven, zat in de 3e flight met Henk Dijk en Rob Gevering.
Met gepaste trots mogen we bekendmaken dat Rabobank Heerenveen – Zuid Oost Friesland de sponsorovereenkomst met 2 jaar verlengd heeft!
De meesten weten het wel: 1x per maand wordt voor de beginnende golfers de Rabbitwedstrijd georganiseerd. Hartstikke leuk, gezellig en leerzaam. Je leert het spel, je speelt een echte wedstrijd en de mentor leert je de regels en geeft speltips (geen technische tips; daarvoor moet je bij de pro zijn).
Al sinds 2007 sponsoren wij de Rabbit wedstrijden en dat doen Maaike en ik met veel plezier. De Rabbit wedstrijden zien wij als een basis voor de beginnende golfer, die langs deze weg op een prettige manier kennis maakt met regels en etiquette van de golfsport. En ook 2018 was weer een enorm succes, met gemiddeld 25 deelnemers zorgt de Rabbit competitie voor nieuwe leden van onze club.
En daar was die alweer, de laatste officiële qualifying wedstrijd van dit jaar, de Volbeda Last Chance wedstrijd. Na een prachtig golfseizoen met afwisselend super weer, hadden de weergoden ons zaterdag ook opnieuw gehoord. De voorspellingen waren dat het de hele dag zou gaan regenen, echter moest alleen de paraplu uit worden geklapt op hole 1. Al snel kon de paraplu weer op worden geborgen en hebben we fantastisch weer gehad waarbij sommige golfers het niet konden laten om in de herfst toch nog even met korte mouwen te spelen.
Afgelopen weekend (13 en 14 oktober) stonden de Matchplay Kampioenschappen op het programma. Dit jaar met een gewijzigde opzet, waar de wedstrijdcommissie in al haar wijsheid het Lot een grotere rol toebedeelde. Wat mij betreft was het format een succes en wellicht met her en der wat aanpassingen voor volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar!
Vanaf 10 uur was de ontvangst met koffie, thee of wat dan ook en natuurlijk appelgebak! Om 10.30 uur kregen wij uitleg shotgun en de bijbehorende regels. het was even nadenken, maar uiteindelijk was het voor iedereen duidelijk. ik (Gerard) werd ingedeeld met Hilly Faber en Leo Schepens. Om 10.45 uur gingen we op weg naar hole 8.
Afgelopen zondag 30 september is de traditionele Dierendag wedstrijd voor de jeugd gehouden. Deze keer iets vroeger dan 4 oktober, maar daarom niet minder dier-rijker. Er waren deze keer zeven deelnemers welke opgedeeld zijn in 2 categorieën: nog-net-niet GVB-spelers en ervaren GVB-golfers.
Ja dames en heren, de Schrijver Dezes kent een paar woorden Frans en heeft deze in het weekend van de Ryder Cup 2018 veelvuldig live op Le Golf National de ether ingeslingerd. Een ieder die niet bekend is met het fenomeen Ryder Cup: ik verwijs u graag naar de officiele website. De echte liefhebbers van matchplay weten direct waar ik het over heb: birdies, fistpumps, spelers die boven zichzelf uitstijgen, favorieten die het af laten weten: matchplay is een zeer merkwaardig spelletje dat absoluut de moeite waard is om te spelen of mee te maken als supporter.
Het was een heerlijke golfmiddag op woensdag 26 september. De ontvangst alleen al was bijzonder te noemen door ontvangst met koffie en keuze uit vanilleroomtaart of huisgemaakte appeltaart.
Op zondag 23 september is op golfclub Lauswolt het Friese Jeugdkampioenschap gehouden. Helaas was het wat regenachtig weer, maar de wind was gelukkig wel gaan liggen. Dit jaar was golfclub Heidemeer vertegenwoordigd met vijf deelnemers; vier in categorie 9 holes Stableford en één in categorie 18 holes Stableford.
Op zaterdag 21 september werd de VLM wedstrijd gehouden. Een gesponsorde wedstrijd van wat wij dachten van Andor en Ruben, maar al snel bleken er heel veel sponsors een feest van deze dag te maken. Er werd een shotgun gespeeld met Texelse scramble. Dit betekende met een tweebal 2x met de beste bal beiden slaan en vervolgens om en om totdat de bal in de hol zat, of totdat de slagen op waren.
16 september 2018 vond het FAK plaats. Voor degenen die niet weten wat FAK betekent: de afkorting staat voor Fries Amateur Kampioenschap. Alle golfclubs van Friesland vaardigen hun meest competente spelers af in een poging het ûleboerd als club te bemachtigen en – wie weet – de individuele kampioen te leveren. Uiteraard waren wij van de Heidemeer van de partij!
En zo is het alweer september. Hoe groen als gras ‘we’ eind maart begonnen aan de Rabobank Zomercompetitie: het lijkt nog maar zo kort geleden. De dagen moesten nog lengen, we dachten dat de zomer eindeloos zou duren, maar niets is minder waar ‘and nothing lasts forever’... We golfden dat het een lieve lust was, de ranglijst veranderde met de week (net als de conditie van de baan, die op zeker moment behoorlijk uitgedroogd was!), tot uiteindelijk duidelijk werd dat het op de allerlaatste dag van de Rabo Zomercompetitie nog best spannend zou kunnen worden.
Bij het schrijven van een ‘stukje’ denk ik gelijk aan de tijd dat mijn zoon nog in de F-jes bij het voetbal zat. Ook dan moest je altijd een stukje schrijven over de jongetjes die als 1 kluit met zijn allen over het veld zigzagden achter de bal aan. Veel te lange shirts en scheenbeschermers tot bijna boven de knie, maar oh zo enthousiast. “Ja, goed zo! Maak het ze (de tegenstanders) moeilijk!” klonk het dan vanaf de zijlijn. Nu dan dus een stukje over mijn/onze wedstrijd. Gelukkig hoef ik deze keer niet alle shirtjes te wassen.
In zonovergoten omstandigheden werd op 21 juli de jaarlijkse Beat the Pro wedstrijd gehouden, georganiseerd door onze eigen Pro Tineke van der Wal. Een prachtige dag, met prachtige winnaars!
Het is al wel even geleden maar hier toch een verslagje van de heerlijke middag die we hebben gehad met de wedstrijd die gesponsord werd door slagerij Bigmans.
Natuurliefhebber (en enthousiast lid van onze club) Willem de Haan spotte al diverse malen jonge eekhoorntjes op onze golfbaan. Het is hem gelukt ze vast te leggen op de gevoelige plaat nabij hole 3! Zijn ze niet schattig?
Tja, daar sta je dan als beginnende golfer. In april van dit jaar mijn baanpermissie gehaald en na twee Rabbit wedstrijden een handicap van 48. Door vrienden overgehaald om in te schrijven voor de Handicart wedstrijd. Zelfs nog nooit 18 holes gelopen! En dan ga je gelijk met de hoofdprijs aan de haal.
En weer was het mooi weer tijdens de rabbitwedstrijd op zaterdag 4 augustus. Af en toe een wolkje voor de zon, maar die was meer dan welkom. En de vliegen waren zo nu en dan erg vervelend, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren ongeveer 20 deelnemers en voor de vakantietijd is dat een mooie opkomst.
Op 11 augustus aanstaande wordt de jaarlijkse handicartwedstrijd gespeeld. Geef u snel op voor deze leuke wedstrijd ten behoeve van een goed doel: stichting handicart!
Om half tien precies is de "aftrap" voor de vijfde Rabbitwedstrijd van dit jaar. Voor deze wedstrijd hebben zich 9 teams met 27 enthousiaste beginners aangemeld. Het is zo'n dag waarop eigenlijk niets mis kan gaan. De zon schijnt; een licht briesje. De baan is droog. We zijn al weer vergeten dat we de vorige wedstrijd nog de laarzen aan moesten hebben. We zitten allemaal op dezelfde "golf"-lengte. We willen in zo weinig mogelijk slagen de 9 holes afleggen. Nu de baan zo droog is, rolt de bal lekker door als je bij een slag de bal niet goed de lucht in kan krijgen. Normaal is er dan sprake van een misslag, maar nu komt de bal al rollend soms net zo ver.
U krijgt deze keer waar voor uw geld: 2 rabbitwedstrijden voor de prijs van 1 verslag. Dit omdat ondergetekende èn was vergeten dat hij iets moest schrijven en vervolgens met vakantie ging. Maar op de valreep dan toch nog een verslag van 5 mei en van 1 juni.
Met 37 deelnemers hebben we zaterdag 16 juni weer een zeer geslaagde sponsorwedstrijd voor Matchis gelopen. Cees van Empel had 9 zakelijke sponsoren geregeld en Ruben had sponsoren gevonden voor de ontvangst, koffie met appelgebak door Wil Witting en de borrelhapjes na afloop door Andor en Ageeth. Carla, Hanneke en Roos hadden de hapjes bij hole 6 verzorgd. Al met al een heel gezellige wedstrijd en na afloop konden we een cheque van 2815 euro overhandigen aan Margot van den Akker van Matchis.
Golfbar Mulligan biedt u in samenwerking met Germany Dealers uit Heerenveen van 1 juli tot 7 juli a.s. 'golfen met een uitje' aan!
Eind juni 2018, de clubkampioenschappen strokeplay staan weer op de agenda. Een weekend waar de ‘die-hard’ golfers van onze vereniging naar toeleven, want is dit per slot van rekening niet het spelletje waar het echt om draait? Elke slag telt, geen gimmies en geen mulligans (alhoewel Ruben Dijkstra daar toch af en toe gebruik van maakte, maar later begreep ik pas dat hij hierbij refereerde naar zijn zelf gesponsorde golfbal). Wanneer de bal al drie keer in het water is geslagen zal opnieuw gedropt moeten worden om met de vierde poging en de nodige strafslagen alsnog te proberen de bal uiteindelijk in de cup te laten verdwijnen. Hierdoor de meest stressvolle spelvorm die de nodige frustraties oplevert en waardoor het aantal deelnemers wellicht tegenviel.
Zaterdag 9 juni is de uitgestelde bestuur-, commissieleden en sponsorwedstrijd na een uitstel van een half jaar gespeeld. Ik Gerard jalving (op het laatste moment nog aangemeld na verschillende telefoontje van de een naar de ander verwezen) lukte het toch om via Hanneke mij aan te melden. Aangekomen op de baan na enig speurwerk lukte het mij een flight te vinden waar ik mee kon lopen. Rijnier, Haitske, Roel en ik (Gerard) konden om 13.15 uur vertrekken naar hole 4. Daar aangekomen (het was inmiddels 13.30 uur) konden we gelijk van start. Het team ging voortvarend van start. Prachtige lange slagen en bijna perfecte putts. Dit resulteerde uiteindelijk in 7 keer par en 2 keer een birdie. We speelden deze dag als team de spelvorm Texas Scramble. We hebben gezellig gelopen en hadden er prachtig weer bij. Na binnenkomst was het gezellig borrelen en een perfecte barbecue, mede mogelijk gemaakt door Bigmans. Toen werd door de voorzitter de uitslag bekend gemaakt en warempel: ons team werd met een score van 31 winnaar van deze golfwedstrijd. Hierbij nogmaals bedankt voor het organiseren van deze wedstrijd.
Op een mooie zonnige doch winderige en koude dag in mei gingen we, 33 man sterk, met de bus naar Texel voor de jaarlijkse uitwisseling. De stemming was opgewekt. Vorig jaar hadden de heren van Texel helaas de beker gewonnen en mee genomen naar Texel. Nu waren wij vast besloten om hem weer mee naar huis terug te nemen!
De schrijver dezes hanteert wanneer hij de baan betreedt en slagen bij de vleet produceert vaak 1 swinggedachte en dat is “no grass, no glory”. Raak je het gras niet, dan produceer je prachtige hazenaaiers, of heerlijk getopte ballen die het aanzien niet waard zijn. Het is een adagium dat reeds aan het begin van de golf carrière ingefluisterd werd en vandaag de dag nog steeds geldt. Het adagium wil ik graag wijzigen in “no ham, no glory”, ik kom daar straks op terug!
Op 12 mei zijn wij met een groepje vogel-liefhebbende golfers over onze golfbaan gelopen om te tellen hoeveel verschillende soorten vogels een broedplaats hebben op en rond onze golfbaan. Deze dag is op verschillende golfbanen in Nederland een vogeltelling gehouden.
Het was vrijdag 11 mei dat we afreisden voor de laatste NGF wedstrijd naar Dorhout Mees in de Flevopolder. Wij stonden er goed voor met 16 punten dus nog een paar puntjes halen en wij zouden kampioen worden van deze poule.
Na een kleine onderbreking van een dinsdag van ontvangen en een dinsdag vrij, togen we 24 april naar de Drentsche om de strijd aan te binden met oude bekenden van vorig jaar, Havelte. Een team dat intussen is uitgegroeid tot een zelfbewust team met kampioensaspiraties. Waar ze vorig jaar nog ontzag voor Heidemeer leken te hebben, hielp zelfs de koude oorlogsvoering niet, dat ze vast niet twee keer achter elkaar goed zouden spelen. Nee, de dames aten ons op met huid en haar bijna. 13-5 werd de pijnlijke afstraffing.
Vroegtijdig vertrokken we vanaf de parkeerplaats van Heidemeer met 2 auto's. Maaike haar bus weer volgepakt met onze trolleys en "slagwerk" en met bijrijdster Herma en de andere dames, Syta, Jelly en Richtje bij mij in de auto. Op naar Dorhout Mees in de polder!
En daar was ie dan… De laatste competitiedag. Het moment suprême, de kers op de taart, de grande finale, de Moeder Aller Wedstrijden, enzovoort: u begrijpt wat ik bedoel! Onze veldtocht was bijna ten einde, waarbij wij stiekem op de heenreis van eeuwige glorie een platte kar door het Friese Haagje… bloemenregen… een arrenslee, ongeëvenaarde golfheroïek en een Triomf met een hoofdletter droomden. Slechts 1 opponent stond ons in de weg en wel de mannen van Zeewolde. Op voorhand de grote favoriet voor de eindzege, maar een mindere dag van hen… een goede dag van ons, wat cijfermatig rekenwerk en het zou zomaar kunnen… Toch?
Op 27 april werd de Konings-vlaggetjes wedstrijd gehouden, zoals altijd gesponsord door Jalving/Van der Meer. Bij de ontvangst kregen we koffie met wat lekkers, een leuk gevulde ‘goody bag’, een ballon en een gepersonaliseerd vlaggetje. Met deze strokeplaywedstrijd is het de bedoeling dat je je vlaggetje in de grond prikt, zodra je slagen op zijn. Wie het verst komt, die wint de wedstrijd.
Eind april: Ene Willem A ploft na allerlei plichtplegingen op de bank in met zn wijffie en denkt: zo, nu eerst een… Het voetvolk waar wij toe behoren hebben lekker meegefeest op donderdavond, vrijdag en zaterdag, maar op de zondag gaan de koppies moeten bij ons de koppies weer op strak, want het gastheerschap moet bloedserieus uitgeoefend worden!
De eerste keer was het een regenachtige dag, de tweede keer was het droog en nu de derde keer was het een zon overgoten dag! We vertrokken om 9 uur vanaf het clubgebouw en gingen op weg naar Exloo. Daar aangekomen konden we lekker buiten op het terras genieten van een bakje koffie met een stukje krentenbrood.
Denkend aan het woord ‘Berendonck’ denkt de schrijver dezes aan een VOC schip dat in de Gouden Eeuw de wereldzeeën bevoer, bemand met ruige mannen met baarden die voor niets of niemand terugdeinzen, bruingebakken door de zon die stevig op de huid brand en noest werken voor het hogere doel. Zo ervoeren de mannen van de Heidemeer de veldtocht richting Wijchen, onder de rook van ‘Havana aan de Waal’, diep verscholen in het Hollandse land, ver verwijderd van it Friese Heitelân. Gevoelsmatig tropische temperaturen, het leek of we ons rond de evenaar bevonden.
Zaterdag 21 april wordt ook op GC Heidemeer de jaarlijkse Open Dag gehouden. Ter gelegenheid hiervan kunt u gratis komen golfen!
Zondag 15 april. Op naar de Lange Leegte te Veendam, om de strijd aan te binden met de Edese op de Compagnie. We rekenden op een mooie dag buiten spelen, maar bij aankomst in Veendam: regen… Als ik ergens niet blij van wordt is het neerdalende regen met een ronde golf in het vooruitzicht!
12 april hebben wij als senioren team 3 andere teams op het Heidemeer ontvangen. Het waren SyBrook ,Exloo en Dorhout Mees.
De tweede ronde hebben we alweer gehad en wat boffen we met het weer. De eerste speeldag speelden we tegen de Noord Nederlandsche (een nieuw team met nog weinig wedstrijdervaring), ze  gingen onbevangen de strijd aan. We speelden op Martensplek (Tiendeveen), voor de meesten van ons een onbekende baan.
Ons dames seniorenteam is een mooie mix van ervaren en minder ervaren competitiespelers. Onze poule bestaat uit 4 teams. Dit betekent dat ieder team ook ‘thuis’ een wedstrijd speelt. Wij spelen deze dag tegen het thuisspelende team van Sybrook. Als thuisspelend team ken je natuurlijk alle holes en weet je precies waar je de bal moet spelen én waar beslist niet. De meeste dames van ons team hebben nog nooit op Sybrook gespeeld, dus dit wordt een hele uitdaging.
Afgelopen zaterdag werd alweer de tweede Rabbit wedstrijd van dit jaar gehouden. De weersverwachting was zeer gunstig en iedereen was natuurlijk mede daardoor gemotiveerd om het voorjaar goed te beginnen. Om 09.30 werd er gestart met 8 teams van 3 personen.
Dit was mijn eerste volle jaar dat ik mee deed aan de Heerenmiddag. Het is een gemêleerd gezelschap waar ik van dacht dat het alleen maar 'ouwe lullen' waren die gezellig een balletje gingen slaan. Het tegendeel werd bewezen toen ik zelf een paar keer mee had gespeeld en er achter kwam dat ik me hier eigenlijk best thuis voel en belangrijker: dat leeftijd en handicap geen rol speelt. Er is respect naar elkaar, voor het spel dat we spelen en de gezelligheid na de wedstrijd natuurlijk, waar ik zelf zeker geen moeite mee heb.
Helaas was er geen sprake van "First Chance", want de regen van de laatste 2 nachten had roet in het eten gegooid. De baan was op plekken zo nat, dat we de ballen soms diep ingebed vonden, dus kon er van qualifying condities geen sprake zijn.
Dinsdag 27 maart zijn we met 21 dames afgereisd naar Appelscha waar we het winterseizoen hebben afgesloten. Onder begeleiding van een lekker voorjaarszonnetje hebben we 9 holes gelopen en vervolgens genoten van een heerlijke lunch. Er moesten natuurlijk ook wat pluimpjes uitgedeeld worden.
Zaterdag 24 maart is er een Himmeldei gehouden op GC Heidemeer. Himmeljen is een echt Fries woord voor schoonmaken en aangezien het maart is kunnen we gerust van een voorjaarsschoonmaak spreken! Onder leiding van de greenkeepers Bram en Jorre zijn er een flink aantal zaken op en rond de baan onder handen genomen.
Statler en Waldorf uit de muppetshow, met witte haren dan wel (bijna) kaal, die samen op het balkon in de loge van het theater ironisch kritiek leveren op iedere aflevering. Wie kent ze niet? Behalve dat deze mannetjes graag zeuren en vaak hun kritiek vergezeld laten gaan van een bulderende lach, is er weinig bekend over hun persoonlijke situatie. En dat willen ze graag zo houden. Maar tijdens de wintercompetitie, gesponsord door Zuivelrijck, weer of geen weer, ijs en weder dienende, wel vrijwel elke zondagochtend aanwezig, blijven deze mannetjes niet aan de kant staan. Zij zijn, zoals men dat gewend is van de oudsten uit het gezelschap, nadrukkelijk aanwezig.
In januari 2017 kreeg ik van mijn vriendin Laura op mijn verjaardag 5 golflessen cadeau. Uiteindelijk hebben we in augustus deze lessen gevolgd en ik was eigenlijk direct enthousiast. Wat overigens niet betekende, dat ik de slag ook te pakken had. Dat is namelijk een heel ander verhaal. Het is een proces van vallen en opstaan. Maar uiteindelijk mocht ik toch in november meedoen aan de laatste rabbitwedstrijd van 2017. Dat vond ik geweldig. Ik heb me dan ook direct opgegeven voor de 1e rabbit wedstrijd van dit jaar.
Allereerst moet ik mijn excuses aanbieden... Nadat ik op 27 september de 4e kapucijnerwedstrijd had gewonnen en daarna een verslag hiervan moest doen, had ik beloofd dat dit de laatste keer zou zijn, om te voorkomen dat ik een soort van ‘vaste’ column zou krijgen op website / in de nieuwsbrief. Helaas zijn we ook dit keer weer tot elkaar veroordeeld. De oorzaak hiervan lijkt hem te zitten in het feit dat ik in een super-flight terecht kwam.
Beste Golfvrienden: het heeft een tijdje geduurd, maar hier is het dan eindelijk: het verslag(je) van de 4e kapucijnerswedstrijd, gespeeld op woensdag 27 september j.l. Eigenlijk moet je zo’n wedstrijd niet willen winnen, want dat is de enige manier om onder het schrijven van een stukje voor de website/nieuwsbrief uit te komen.
Sebastiaan Weijers is een nieuw gezicht bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. Als adviseur Private Banking zult u hem vast en zeker een keer tegenkomen op de baan. Alvast een korte kennismaking met Sebastiaan.
Museum Belvédère is naarstig op zoek naar gastheren / gastvrouwen (op vrijwillige basis) die willen assisteren bij de expositie van “Giorgio Morandi & Bologna” die van 24 februari t/m 10 juni 2018 in het museum te zien zal zijn.
1 januari 2018 stond traditiegetrouw de 9-holes Katercup op het programma, gesponsord door golfbar Mulligan. Er waren een flink aantal deelnemers op de startlijst. Hoewel er een buitje voorspeld was bleef het gewoon lekker droog, al waaide het stevig rond de klok van 13.00 uur. De straffe wind zwakte tijdens de ronde steeds verder af. Prima weercondities om het nieuwe jaar op de golfbaan te beginnen (al is het alleen maar om het zware hoofd een beetje door te laten waaien)!
Dinsdag 5 december was het weer zover. De jaarlijkse Sinterklaas surprise wedstrijd van de dames-dinsdag. Na ontvangst met heerlijke koffie moesten alle dames een nummer trekken uit de muts van Zwarte Piet. Zo werd de flight indeling bepaald. En om 11.00 uur 'goedgemutst' de baan in!
Een van mijn passies is de golfsport waar ik 20 jaar geleden bij GC Heidemeer Heerenveen mee ben begonnen. Golfen is óf zeer verslavend óf je vindt er niets aan. Concentratie c.q. focussen speelt een belangrijke rol en het spel maakt je behoorlijk nederig. Dit in de zin dat na een goede hole in bv PAR (Professional Average Result) of een enkele keer zelfs een birdie (1 slag beter cq minder dan PAR), je op de volgende hole 2 ballen in het water en of het bos in slaat!
In maart 2017 zijn we weer begonnen met de eerste Rabbitwedstrijd van het seizoen. Wat lijkt dat nog maar kort geleden!
Nu het weer vroeg donker wordt, het weer grillig en de golfbaan griezelig vanaf de schemering wisten we het…. het was weer tijd voor de Halloween wedstrijd…! Nu al een aantal jaar één van de meest spannende en gezellige jeugdwedstrijden!
Het is zaterdag 21 oktober en we speelden vandaag de Volbeda last chance wedstrijd. Bij deze wedstrijd zou de baan eigenlijk, zoals de naam doet vermoeden, qualifying moeten zijn om voor de winterperiode nog even de handicap scherp te stellen.
Op donderdag 5 oktober 2017 was het weer zover. De afsluiting van de seniorenochtend 2017, gesponsord door hotel Tjaarda te Oranjewoud.  Om 10.00 uur werden we verwacht in clubhuis van de golfclub waar we werden getrakteerd op koffie met gebak. Tevens konden we ons hier geestelijk voorbereiden op de komende wedstrijd die voor sommigen misschien nog een staartje had om eventueel nog in aanmerking te komen voor speelster c.q. speler van het jaar. Alleen de commissie wist wie hiervoor nog in aanmerking kwamen.
Op 8 oktober organiseerde de jeugdcommissie de jaarlijkse dierendagwedstrijd. De 2017-editie was een combinatie van een rondje van vier holes een vossenjacht over 9 holes. Alle kinderen hadden van de jeugdcommissie een voedselpakketje gekregen in een grappig dierentasje. Er zaten safari koekjes en water in. Een ware traktatie!
Net terug van een heerlijk weekje zonnig Griekenland doe ik vanmorgen m’n ogen open en kijk hoopvol naar buiten. Helaas, druilerig. Wat een verschil met gisterochtend en ik moet me dan ook dwingen niet onmiddellijk weer naast Trijn mijn bed in te duiken. Maar ja, gaat niet, hè. De eerste zaterdag van de maand, dus tijd voor de rabbitwedstrijd. Na het ontbijt samen toch enigszins opgewekt naar de golfclub, het kan immers alleen maar beter worden dachten we toen nog. Dit zou anders uitpakken.
Zondag 17 september is op de Burggolf baan Sint Nyk het Friese Jeugdkampioenschap gehouden. Vanuit golfclub Heidemeer hebben hier vijf golfers aan deelgenomen in de categorie 2 (18 holes single stableford) en 3 (9 holes single stableford). In de categorie 1 waren we niet vertegenwoordigd, omdat Michael Wedema (met succes) de voorkeur gaf aan deelname aan de Friese Amateurkampioenschappen die op dezelfde dag werden gehouden op golfbaan Lauswolt. Van harte gefeliciteerd Michael!
Zaterdag 23 september jongstleden werd een speciale Bentacera golfwedstrijd gehouden. Ipv de gebruikelijke strokeplaywedstrijd werd het een gezellige stablefordmiddag. Er waren prachtige prijzen te winnen, de opkomst was dan ook hoog!
Zondag 17-09-2017 was GC Lauswolt te Beetsterzwaag het toneel voor het Fries Amateur Kampioenschap 2017. Aan de start verschenen de golfclubs van Ameland, Sint Nicolaasga, GC Groene Ster, GC Gaasterland, GC Heidemeer en natuurlijk GC Lauswolt zelf met 6 dames en 6 heren aan de start, allen klaar om hun beste beentje voor te zetten om de felbegeerde wisseltrofee (het ‘Uleboard’) voor de eigen club te winnen. Van de beste 5 heren en de beste 5 dames wordt de binnengebrachte score opgeteld. De club met het minst aantal slagen is de winnaar. Tevens wordt er gestreden om het individuele kampioenschap bij zowel de dames als de heren.
Bij het opstaan was het nog bewolkt, maar bij de start van de wedstrijd kwam er al een mager zonnetje door en de temperatuur liep op zodat het een mooie dag werd om te spelen.
Afgelopen zaterdag 12 augustus is weer de jaarlijkse "Handicart" wedstrijd gespeeld. Het was nog even spannend, omdat de weersvoorspellingen er aanvankelijk er niet al te best uitzagen, maar de weergoden waren ons gunstig gezind zodat de dag met prima weer verliep. Met 47 deelnemers (een absoluut record) kon de dag al niet meer stuk!
Noteer alvast zaterdag 26 augustus in uw agenda! In samenwerking met Golfbar Mulligan zal traditiegetrouw de paling- en zalmwedstrijd gehouden worden. De wedstrijd is 18 holes en voor en na uw ronde zijn er heerlijke gerookte paling en zalm voor de liefhebbers!
Het was weer tijd voor het maandelijkse rabbit-feestje! Want zeg nou zelf, het is toch een feest om met dit prachtige weer rake klappen te slaan op de golfbaan. Ik had de vrijdagavond ervoor ook een niet nader te noemen feestelijk aantal biertjes op, waardoor de scherpte van ver moest komen...
Op 12 augustus 2017 is weer de handicart wedstrijd. Iedereen in het bezit van het GVB (dus ook met handicap 54!) kan meedoen. Het betreft een gezellige wedstrijd ten bate van de stichting Handicart. En als je wint mag je met een beetje mazzel ook nog meedoen in de landelijke finale! Inschrijven dus!
Op zondag 9 juli jl. is een deel van de jeugd van onze golfclub afgereisd naar golfclub Emmeloord om daar op de 9 holes baan een onderlinge wedstrijd te spelen. Voor velen was dit de eerste kennismaking met deze ‘hoge’ baan en het spelen op een baan die ‘normaal’ in gebruik was. De meeste ervaring tot nu toe is opgedaan tijdens eigen toernooien of voor jeugd georganiseerde wedstrijden waarbij de baan voor de rest dicht is. Dit was op Emmeloord niet het geval, waardoor er ook rekening gehouden moest worden met het doorspelen of het doorlaten van een flight die sneller gaat.
De Zilveren Ganzenveer is een jaarlijks terugkerende golfwedstrijd voor redacties van Nederlandse golfclubs. Dit jaar werd de wedstrijd voor de 40e keer gespeeld en wel op Golfclub Midden-Brabant te Esbeek. Geen schande als u niet weet waar dat ligt, maar Hilvarenbeek zegt u vast wel wat. Daar ligt deze golfbaan vlakbij. Een uurtje of twee rijden wilden Arjen Miedema en ik er graag aan wagen om net als 2 jaar terug deel te mogen nemen namens Golfclub Heidemeer (vorig jaar lieten we verstek gaan wegens drukke agenda's). Beide gekleed in 'Heidemeer blauw' stapten we de auto uit, vol goede moed er een leuke dag van te maken en ervaringen uit te wisselen met betrekking tot ons clubblad / nieuwsbrief.
Hoewel wat verlaat toch nog een verslag van de Matchis sponsorwedstrijd van 10 juni 2017. Deze wedstrijd is voor de tweede keer gespeeld op golfclub Heidemeer. Een 18 holes shotgun wedstrijd in de spelvorm greensome, voor het goede doel. Na ontvangst van de 48 deelnemers met koffie en gebak werd een inleidend praatje gehouden door Fredy Damm over de Stichting Matchis. Stichting Matchis is het nederlands centrum voor stamceldonoren. Na verdere uitleg over de spelvorm greensome het kopen van “stamcellen” (mulligans die tijdens de wedstrijd ingezet konden worden) en wat andere mededelingen kon iedereen naar zijn starthole.
Ondanks dat er veel regen werd verwacht en de vakantieperiode is begonnen hadden zich toch nog 29 mensen zich opgegeven voor de wedstrijd. Nadat er was gestart begon het lichtjes te regen, zodat de paraplu zo nu en dan eraan te pas moest komen. Dit had verder geen invloed op de wedstrijd.
Op zaterdag 24 juni 2017 werd de vossenjacht gehouden. De "vos" (onze pro Tineke) startte in de eerste flight volgens traditie met de voorzitter en Andor om een beste score neer te zetten.
Vrijdag 2 juni was de jaarlijkse derby met Texel, dit jaar weer op golfbaan Heidemeer. En we mochten niet klagen het was een mooie dag. Bij binnenkomst stond de koffie met suikerbrood klaar en was het wachten tot we compleet waren en de uitleg van de wedstijd.
Zaterdag 17 en zondag 18 juni werden de Clubkampioenschappen strokeplay gespeeld op de Heidemeer. De clubkampioenschappen worden over 36 holes gespeeld, verspreid over 2 dagen (beide dagen 18 holes). Op zaterdag 17 juni was het een heerlijke bewolkte golfdag waar prima scores neergezet werden. De deelnemers speelden voor wat ze waard waren en maakten birdies dat het een lieve lust was.
Zaterdag 24 juni aanstaande wordt de jaarlijkse vossenjacht wedstrijd gespeeld. Een mooie gelegenheid om te proberen om onze pro Tineke van der Wal te verslaan!
Afgelopen zondag 11 juni is de GVB Cup jeugdwedstrijd gehouden. Dit is een Stableford wedstrijd over 9 holes of voor onze kleinste golfers over 4 holes. De winnaar of winnares van de 9 holes golfwedstrijd mag zich GVB jeugdlid van het jaar noemen en de winnaar of winnares van de 4 holes wedstrijd jeugdlid van het jaar op de korte baan! Op dit zonnige evenement konden we negen deelnemers verwelkomen. Zes in de categorie 9 holes en drie in de 4 holes wedstrijd.
Op zaterdag d.d. 3 juni j.l. stond mijn tweede rabbitwedstrijd op het programma. We starten in een gezellige flight en voorzichtig scheen een zonnetje door de wolken. De baan was erg droog na een periode van een behoorlijk aantal zonnige dagen.
Een belangrijk bericht van de wedstrijdcommissie: op 17 en 18 juni aanstaande is het tijd om te bepalen wie zichzelf een jaar lang clubkampioen mag noemen! Laat u niet afschrikken, want er wordt in 2 categorieën gespeeld: strokeplay en stableford!
Helaas kan een hartstilstand iemand plotseling overkomen. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Zo’n apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Op onze vereniging is een AED aanwezig. Deze is vanaf heden naar buiten verplaatst.
Pech? zeg maar 3 keer vette pech! Vorige week kreeg ik een berichtje van Karin met de vraag: "willen de captains van de teams een verslagje maken van de door hen gespeelde competitie?". Uiteraard wilde ik dit wel en was in de veronderstelling snel klaar te zijn...
Op 2 april was het weer zo ver. De start van de NGF competitie 2017 begint voor Heren 1 Hoofdklasse 27 holes met een reis naar ‘De Koepel’ in Twente. Voor velen van ons een onbekende baan en een team dat wij in de competitie niet eerder waren tegengekomen. Die voorjaarszondag is het prachtig weer en de baan is verrassend; goed onderhouden, mooie lay-out en een schitterende bos/parkachtige omgeving. Zeker een aanrader om eens te gaan "greenfeeën"!
Met een geheel nieuw team traden we aan in de competitie, in een poule waarin we zeker kansen zagen om kampioen te worden...
Na een intensieve voorbereiding ( 1 gezamenlijke training van 18 holes waarbij onze captain bijna een meerkoet de dierenambulance in sloeg), vertrokken we op 2 april richting Zeewolde voor de 1e wedstrijd van de NGF competitie. Tegenstander van die dag was ‘t Sybrook uit Enschede. De matadoren voor dit seizoen waren Wiebe, Ale, Marc, Peter (captain) , Gideon en nieuwkomers Robert Sven en Arjan. Voor Robert Sven zijn debuut in competitiegolf en Arjan kwam over van Heren 3.
2 April 2017. Daar begon de competitie voor ons. Na een intensieve voorbereiding mochten wij eerst gastheer zijn. Dan heb je dat maar weer gehad en het heeft als voordeel: we kunnen de tegenstanders inschatten op speelsterkte! Zo op die bewuste morgen kwamen de tegenstanders binnen. De eerste indruk van een bepaalde speler in ons team: "Zo! Dat zijn oude mannen! We worden met 2 vingers in ons neus kampioen!". Niets bleek minder waar, achteraf gesproken.
Na twee jaar tobben, dat wil zeggen degraderen, maar toch weer in dezelfde klasse blijven spelen, omdat ons eerste team wegviel uit de competitie, hadden we ons getroost dat we dan nu een beter jaar zouden krijgen. Het degradatiespook loerde niet meer om de hoek, want degraderen kon niet. Speelden we dan in de laagste klasse?? Nou vast niet, zal wel een foutje zijn.
Onze golfcompetitie speelde zich dit jaar af in 5 provincies, te weten: Utrecht, Drenthe, Overijssel, Gelderland en ons eigen Friesland. Onze slogan luidt: MET DE JUISTE TEAMGEEST ERVOOR GAAN. En dat hebben we uiteraard in de praktijk gebracht!
Op zaterdag 10 juni wordt de benefietwedstrijd voor Matchis gespeeld op golfclub Heidemeer. Dit is een wedstrijd voor leden van GC Heidemeer. De stichting Matchis zoekt voor patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan naar de best passende stamceldonor. In mei 2014 werd bij mijn man Michael Acute Myeloïde Leukemie vastgesteld. Na twee zware chemokuren waarvoor hij drie maanden in isolatie in het ziekenhuis lag, onderging hij in oktober 2014 een stamceltransplantatie. Hij had het grote geluk dat zijn oudste zus (67) een 'perfect match' was. Dit was de enige mogelijkheid om te overleven en extra tijd te krijgen. Vanaf de eerste dag van de diagnose wisten we dat de leukemie terug zou komen. Ook na de stamceltransplantatie. De hoop is dat de donorstamcellen de leukemie als lichaamsvreemd herkennen en opruimen. Helaas mocht dit voor Michael niet zo zijn.
Het was weer rabbit-time, zaterdag 6 mei, er deden dit keer 33 rabbits mee en volgens de wedstrijdleiding was dat een recordaantal. Dit had waarschijnlijk met het mooie weer te maken want rond 10 uur brak het zonnetje al door de grijze lucht, of gewoon omdat er veel nieuwe leden bij zijn gekomen! Ik zat dit keer in de tweede flight samen met Ity Hoekstra en Rick Klunder. Ik was van plan om zo rond 9 uur lekker fris op de drivingrange te staan om even de swing op te warmen, echter de avond ervoor ontstond een spontaan kaartavondje met familie en die gaan nooit gepaard zonder mooie druivensapjes.
Wat begon als een bewolkte dag eindigde in een zonovergoten golfdag. Het spelersveld was druk bezet met 36 deelnemers. Ik, Josje Aarden, mocht de wedstrijd golfen met Durk v/d Brug en medespelers Lynda Spanjer en Jos Valentijn. De wedstrijdvorm was vierbal Stableford Greensome. Dit werkte prima voor ons. Durk en ik speelden een voortreffelijke wedstrijd. We waren beide in topvorm!
Het seizoen is officieel los. De komende maanden staan er een aantal zeer leuke wedstrijden op het programma, waarvan de opzet door de wedstrijdcommissie gewijzigd is om meer leden deel te kunnen laten nemen. Tevens uw aandacht voor de clubkampioenschappen foursome.
Wat waren de weersvoorspellingen slecht. Regen, hagel en onweer. Niets van dat alles! Een klein buitje, dat was alles. Ook dit jaar was deze dag weer gesponsord door Woninginrichting van der Meer en dames- en herenkapsalon Jalving.
Alhoewel bijna 2 weken geleden toch zeer zeker de moeite waard: Chris Wille maakt een hole in one op hole 5. Gelukkig hebben we de foto's nog!
Vanuit de Regel & Handicapcommissie is het idee ontstaan om een theorie avond te organiseren voor golfers met een handicap van 30 t/m 54 van onze club. De Regel en Handicapcommissie ziet dit als een opfriscursus.
Per 1 januari 2017 wordt er een plaatselijke regel gehanteerd met betrekking tot het bewegen van de bal op de green op GC Heidemeer.
Zaterdag 1 april (nee, het was geen...) was het weer zover. De Rabbits mochten weer de wei in voor hun tweede speelronde. De weergoden waren ons gunstig gezind, een heerlijke temperatuur, het zonnetje deed zijn uiterste best om zich af en toe te laten zien, kortom fantastisch weer om te golfen! In het clubhuis en op het terras was het al gezellig druk. De meeste deelnemers werden door Ruben en zijn team voorzien van kop koffie.
Maak vrijblijvend kennis met de golfsport! Kom zaterdag 8 april om 9.30 uuur of om 13.30 ur naar de open dag van Golfclub Heidemeer en doe mee met een proefles gegeven door ervaren professionals. Ervaar de beleving van de golfsport en de mogelijkheden die Golfclub Heidemeer kan bieden.
De Stichting Handicart stelt leden die tijdelijk of permanent niet in staat zijn 9 of 18 holes te lopen, gebruik te maken van een handicart. Indien u hiervoor in aanmerking wilt komen kunt u bij ondergetekende (of in het clubhuis aan de bar) een formulier aanvragen en dan wordt voor u een tijdelijke of een permanente pas aangevraagd. U kunt dan tegen een kleine vergoeding ad € 4,00, toch 9 of 18 holes golfen. U heeft dan een verklaring nodig van uw huisarts of fysiotherapeut.
Alle leden van GC Heidemeer kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de app Dimple. Dimple is dé app voor golfclubs die Proware Cloud gebruiken in hun golfvereniging. De app is geschikt voor zowel iOS apparaten (iPhone en iPad met iOS versie 7.0 of hoger) en Android apparaten (telefoons en tablets met Android versie 4.1 of hoger)! In de praktijk komt het erop neer dat de app functioneert vanaf een iPhone 4 en Android toestellen van maximaal 4 jaar oud.
Op zondag 25 september werd op golfclub Heidemeer te Heerenveen de Friese Jeugd Kampioenschappen Golf gespeeld. Dit jaarlijkse kampioenschap wordt bij toerbeurt op de verschillende Friese golfclubs gehouden en na golfclub de Groene Stervan vorig jaar, was het nu de beurt aan Heidemeer. Spelers van de verschillende golfbanen uit Friesland streden om dagprijzen en om tot speler en speelster van een van de drie categorieën te worden bekroond.
Laatste nieuws ontvangen?
Bent u geen lid van GC Heidemeer, maar wilt u wel graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf uzelf hieronder dan in voor onze nieuwsbrief!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)