Ja dames en heren, de Schrijver Dezes kent een paar woorden Frans en heeft deze in het weekend van de Ryder Cup 2018 veelvuldig live op Le Golf National de ether ingeslingerd. Een ieder die niet bekend is met het fenomeen Ryder Cup: ik verwijs u graag naar de officiele website. De echte liefhebbers van matchplay weten direct waar ik het over heb: zenuwen op de eerste tee, lots of birdies, fistpumps, spelers die boven zichzelf uitstijgen, favorieten die het af laten weten: matchplay is een zeer merkwaardig spelletje dat absoluut de moeite waard is om te spelen (of mee te maken als supporter).

De Ryder Cup is het summum van deze spelvorm, waarbij de Groten der Aarde van Europa en Amerika elkaar te lijf gaan (op de golfbaan dan hè…). En ik als oprjochte Fries was er deze editie bij. Luidkeels #TeamEurope aanmoedigend sjouwde ik met 3 golffanaatvrienden over de baan nabij Parijs, in bewondering over hoe de beste spelers ter wereld hun ballen naar schier onmogelijke pinposities joegen met dodelijke precisie. Alhoewel…

Onder de indruk van het ochtendspel plofte ik nabij hole 2 neer in het gras en nam de mogelijkheid te baat enkele boterhammen met Calvé pindakaas te verorberen. Onderwijl waren de middagsessies van start gegaan en verscheen niemand minder dan Sergio Garcia samen met Alex Noren op de tee. Ze speelden tegen Bubba Watson en Webb Simpson.

Hole 2, een krappe 130 meter, met een best wel grote green, maar een listig gestoken vlag voorop. Kauwend en wel verwachte ik 2 ballen binnen een radius van 2 meter van de vlag van deze Heeren Professionals, maar het ging nét even anders. Watson probeerde met een voor hem karakteristieke swing de vlag aan te vallen, maar helaas… Plons. Vervolgens Noren op de tee. Karakteristiek prikswingetje en ook: Splash, het water in. De heren hielden duidelijk niet rekening met de wind die over de heuvels opgestoken was.

Het gemurmer was niet van de lucht bij het in grote getale aanwezige publiek over zulks een onvermogen om over zo’n kleine afstand de green te raken. Simpson dacht met een heerlijke slag dicht bij de vlag te komen, maar een opkomende windvlaag en ojeeee: wéér plons. Bubba wist daarna vanuit de droppingzone de bal op de green te krijgen, dit was ondertussen al slag 5(!). Garcia had de tweede bal inmiddels op de green geslagen en het zou toch easypeasy voor de Europeanen moeten zijn de hole te winnen. Noren was echter aan de beurt. Hij zat zijn chip veelvuldig te repeteren, terwijl het gehele publiek collectief dacht: pak dien putterke nou mar jonge! Hij besloot anders en produceerde een heerlijke fluff (ik verwijs u naar het Handboek Golfjargon voor de uitleg…), tot hilariteit en ontzetting van het publiek! Simpson las de resterende putt kort en ramde de bal gedecideerd de hole in vanaf een meter of 4. Zo, voor 6 in! Garcia moest vervolgens de lange putt zien te maken, maar faalde. De hole werd dus gehalved met een schrikbarende 6, voor spelers van dit kaliber natuurlijk zeer teleurstellend en voor ons als publiek natuurlijk ook.

Als u dus denkt dat u een schertsfiguur slaat, omdat u geregeld zulke scores op een korte par 3 maakt en zodoende denkt dat de aankomende matchplaykampioenschappen (ook al is het individueel!) op 13 oktober aanstaande daarom niets voor u zijn: denk dan even aan bovenstaande waargebeurde verhaal (check het maar op Youtube!). De Schrijver Dezes moedigt u aan om het beter te doen dan de Heeren professionals en nog belangrijker: de spelvorm te ervaren en wat daar allemaal aan emotie bij komt kijken. Het kort, maar krachtige advies aan u (als u nog niet ingeschreven bent!): inschrijven! En als u nou slim bent stuurt u alle bekenden in uw omgeving een dringende oproep per whatsapp om u aan te laten komen moedigen met het hartstochtelijke ‘Allez Allez Allez’ (of olé, olé, olé?), dan staat u direct – net als de Heeren Professionals tijdens de Ryder Cup! – minimaal 1 hole ‘up’ als u meedoet! En als u dan zelfvoldaan met 7&6 uw tegenstander verslagen hebt en mensen u vragen wat u favoriete drankje is, dan antwoord u natuurlijk: 7up!

En dan ga ik nu kijken naar de ontknoping van de Ryder Cup, want het is reuzespannend!

Op de foto: mister Ryder Cup Ian Poulter himself…