Het was een brandendheete woensdagachtermiddag in het Heerenveens; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschenop het dak gaapten, ’t welk op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich kan voorstellen. De zon scheen vinnig op de holes; en glinsterde op het van droogte poeierig geworden gras. In de baan die tegen het zuiden liep en dus geen schaduwkant had, bracht zij golfspelende heren letterlijk tot wanhoop. De kerels die met golftassen rondwandelden, veegden alle ogenblikken hunne voorhoofden af.

Aldus, vrij naar “Een oude kennis” in de Camera Obscura van Nicolaas Beets(1871). En dat alles omdat op woensdag 23 augustus j.l. wederom, na een aantal jaren afwezigheid, een vriendendag werd gehouden, tijdens de derde(?) officiële hittegolf van dit jaar. Vrijwel alle aanwezige mannen van de herendag hadden een vriend van buitenaf meegenomen naar onze mooie baan.
Na een kopje koffie met vlaai en instructie van de wedstrijdleiding – bedankt Simon – ging een ieder naar de hem aangewezen hole voor een shotgun start te 12.00 uur om puffend en zwetend zoals boven beschreven 18 holes af te werken.

Gelukkig werden ze halverwege door Ruben en zijn beide koters vergast op een koel flesje water – wederom hulde.  Ondertussen zijn ze letterlijk en figuurlijk aan de slag, natuurlijk indachtig de woorden van het golffenomeen Tiger Woods: “Golf is supposed to be fun”. Een artikel waarin hij de grootste vijand van een (amateur)golfer, zoals wij zijn, beschrijft.

  • niet zijn misschien verkeerde uitrusting
  • niet zijn wellicht slechte swing
  • niet zijn mogelijk langzame spel
  • Zelfs niet de afleidende geluiden en bewegingen tijdens een slag

De grootste vijand van een golfer is, aldus Tiger, zijn belachelijke verwachtingen van zichzelf. Dat veroorzaakt coursemanagement problemen die de lol in het spel ruïneren. Welnu, daar hadden wij in het geheel geen last van. Vrolijk koutend werkten Hattem en Lesmond, Roel en ik hole na hole af. Een prachtige dag. Heerlijk gegolft. Uren genoten. Wat wil een mens nog meer? Ja, natuurlijk een hapje en een drankje op hole 19. Ook dat was voortreffelijk verzorgd.

Nogmaals dank, herendagcommissie, Ruben, Anniek en April voor deze mooie dag

Tot slot is het een goede gewoonte de prijswinnaars nog even in het zonnetje te zetten:

  • de second neary: Peter Aarden in samenwerking met zijn schoonzoon
  • de neary: Antoon Gerritsen
  • de longest: Roel van Driel
  • met 39 pnt: Henk Dijk en zijn maat
  • met 40 pnt: Cor Pot met zijn broer
  • met 41 pnt: Antoon Gerritsen en zijn neef

En omdat neef Roel een prachtige winnaarsspeech heeft gehouden, mocht ik dit stukje schrijven!

Antoon Gerritsen