Laatste nieuws

Rond een uur of 4 ging ik naar de golfbaan, tas uit de auto en naar de oefenhole naast de parkeerplaats, hier heb ik even wat ballen gechipt en in de zandbak gespeeld, meteen erna nog snel naar de driving range en de wedstrijd ging van start.
Vrijdag 13 mei hadden zich maar liefst 29 enthousiaste dames en heren ingeschreven voor de Bigmans wedstrijd. De omstandigheden waren perfect: keurig verzorgde banen, de organisatie in handen van Karin Kool en Jelle Russchen, een enthousiaste bediening met ook nog een lekkere hap en mooi weer!
Vrijdag 13 mei jongstleden, een dag onder een bijzonder gesternte. Graag verwijs ik voor wie meer achtergrond informatie wil hebben over deze bijzondere dag en datum combinatie naar Wikipedia.
Bij prachtig weer gaan we om half tien van start. De baan ligt er prachtig bij. Dit is een mooie wedstrijd om de regels en techniek, in praktijk te brengen.
En toen was het alweer maart 2022. Oktober 2021 lijkt alweer zo lang geleden toen de wintercompetitie begon en de enige echte Meester Miedema het ceremoniële eerste teeshot sloeg! Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen: ik schrijf dit stukje, omdat ik zowel sponsor ben van de wintercompetitie als ook de Eindoverwinnaar. Nu klinkt dat natuurlijk een beetje dubbel, maar sponsorschap sluit deelnemerschap niet uit (heeft de praktijk inmiddels uitgewezen…) en ik moet zeggen: ik ben zowel als sponsor als Eindoverwinnaar bijzonder trots!
De aanvang van de Rabbit wedstrijd gebeurd in een ontspannen sfeer op een zonnig Heidemeer. Met bijna 30 deelnemers is de opkomst geweldig.
Het zal menig lid van onze golfclub niet zijn ontgaan dat er voor een goed doel met pompoenen is geleurd. Niet alleen omdat ik het fantastisch vond dat velen van jullie een of meer pompoenen van me hebben afgenomen, maar ook dat we als Lions Club een prachtig resultaat hebben bereikt voor het goede doel waarvan ik jullie even deelgenoot wil maken.
De hele week vroeg naar bed. Een 6 daags dieet om het stresshormoon cortisol onder de duim te houden. Géén alcohol, veel mindfulness en cup a soupjes om 4 uur met ‘nu even niet’ momentjes. Clubs poetsen, polijsten en de gripjes dagelijks in het sop. Dat was de voorbereiding voor de Matchplay Kampioenschappen 2021. Een Bomvol Heidemeerweekend Golfgeweld, matchplay drama en angstige halve meter puttjes die toch ‘even’ gemaakt moeten worden stond voor de deur en ja: dan wil je op je best natuurlijk aantreden. Ja, beste lezer: De matchplay Kampioenschappen zijn niet voor ‘the faint of heart’ en slechts de koele kikkers blijven over als het erom gaat.
En zo brak het weekend van 9 en 10 oktober aan. Rood omcirkelt in de agenda, want wellicht het leukste Clubkampioenskap stond op het programma: de Mixed Greensome. U weet wellicht nog wat er vorig jaar gebeurde tijdens dit Kampioenschap en dus bent u wellicht op de hoogte dat Digna Schoonen en ondergetekende titelverdedigers waren en wederom door de analisten van dienst getipt werden als eindoverwinnaars. Maarrrr… u weet, er bestaan leugens, erge leugens en dan zijn er ook nog eens statistieken, dus – hoe toepasselijk – weten we op voorhand niet hoe het balletje rolt. Te meer omdat er net als andere jaren wederom in de vroege ochtend van eerste dag een loting plaatsvindt waar zomaar ineens verrassende wedstrijden uit kunnen rollen die het Kampioenschap danig anders laten verlopen dan in vroeger tijden.
Voor mij kwam deze uitnodiging, ergens in juli, als verrassing via de mail binnen. Ik heb me als lid van de damescommissie meteen aangemeld.
De groeiende populariteit voor golf vertaalde zich zaterdag 4 september in het maximale aantal van 36 deelnemers, waaronder velen waarvoor dit de eerste wedstrijd was. Dankzij de wederom prima organisatie, met wedstrijdleiders Maaike Bouwman en Jelly Zijda én de twaalf onmisbare mentoren, hebben alle deelnemers met veel plezier gespeeld.
Daar gaan we dan in een flight van vier enthousiast, gedreven en met veel plezier. Bij Texas Scramble geldt uiteraard alleen het teamresultaat.
Mijn eerste wedstrijd bij golfclub Heidemeer en meteen de 1e prijs: geweldig! Eind mei/begin juni ben ik samen met mijn vader, Siebren Otter, begonnen met lessen bij Tineke in een gezellig groepje. Erg leuk om te doen en Tineke heeft ons de basis van het spelletje geleerd. Dank daarvoor! Door naast de lessen zelf af en toe te oefenen op de driving range, de oefenhole en de oefengreen voor het putten kregen mijn vader en ik de smaak te pakken.
In het weekend van 26 en 27 juni werd het strokeplay kampioenschap op Heidemeer gehouden voor dames en heren. Helaas waren er bij de dames maar 4 inschrijvingen. Het bleek dat er een aantal dames andere verplichtingen had nu de coronamaatregelen net weer wat versoepeld waren.
Zaterdag 5 juni, al weer de derde wedstrijd van de Windfljord-Rabbitcompetitie, een meerronden competitie voor de beginnende golfer onder begeleiding van een ervaren mentor. Bij deze competitie leer je veel nieuwe mensen kennen en leer je tezamen met de mentor de spelregels echt toe te passen die in theorie niet zo ingewikkeld leken.
Daar was die dan, de eerste clubkampioenschappen van het jaar 2021. Na een lange natte winter konden de winterlaarzen, mutsen en kooltruien dan eindelijk worden opgeborgen en kon eindelijk weer worden aangetreden in zomerse kleding. De weergoden waren met ons dit weekend. De temperatuur lag rond de 25 graden, heerlijk golf weer dus! Door de vele regenval van de week ervoor was de baan op sommige plekken nog erg nat, dat betekende dus simpelweg: houdt je bal op de fairway! Nou moet ik zeggen dat de ballen op de fairway houden vrij goed ging bij ons het hele weekend.
“Het weerbericht voor het komend weekend: het is koud voor de tijd van het jaar en er is 1000% (geen spelfout… I kid you not!) kans op neerslag in de vorm van regen op zaterdag. Het cijfer 1 geven we voor de activiteiten BBQ en golfen geven we een -5. U kunt beter binnen blijven. Einde weerbericht”. En daar zit je dan: een golfwedstrijd met in het vooruitzicht enkel huilende golfgoden.
Wat normaal zo gewoon is, is het dit jaar helaas niet door Covid-19… Gezondheid staat voorop en daardoor werden wedstrijden afgelast, wat overigens meer dan terecht is! Tot mijn grote verrassing wordt er op 5 december toch nog een laatste wedstrijd gehouden, een fantastisch cadeau van Sinterklaas om zo toch nog mooi het Rabbit seizoen af te sluiten!
Zaterdagmiddag 5 uur een grote groep kinderen verzamelt zich bij het clubhuis. Gespannen, een beetje bang, ook dapper, nieuwsgierig. Ze zien spoken, geesten, geraamtes, heksen en meer enge dingen, maar gelukkig ook veel pompoenen.
Zaterdag… Ik had me ingeschreven voor deze wedstrijd, niet om reden dat ik een Noorse trui wou winnen maar om weer aan een wedstrijd mee te doen en had ook niet begrepen dat het 18 holes was, Ik had nog met Geert overlegd om na de wedstrijd nog een rondje te lopen. Aankomend op de teebox begreep ik dat het 18 holes was, helemaal top.
Het is voor de tweede keer dat wij als sponsor deze wedstrijd hebben gedaan. En in deze rare tijden een wedstrijd in aangepaste vorm. Het is een van de laatste wedstrijden waar men nog iets aan zijn of haar handicap kan veranderen, positief of negatief! We hebben het enorm getroffen met het weer en de mooie opkomst.
De weergoden waren de baan al een week goed gezind en op zaterdag zelfs nog meer. Een heerlijke zonnige herfstdag en een baan die alweer aardig goed opgedroogd was. Mooier kun je het niet krijgen!
Afgelopen mei voor het eerst begonnen met golf en van een viertal lessen van Tineke genoten; haar advies was om meteen in te schrijven voor wedstrijden en het liefst waar een mentor bij aanwezig was. Daardoor heb ik 3 oktober al weer meegedaan aan mijn derde Windfjord Rabbit wedstrijd, en had ik de vorige keer mijn handschoen vergeten en daarvoor de pitchfork, nu had ik alles bij me, zelfs de paraplu want er dreigde wel regen, maar gelukkig bleef het deze gehele ochtend droog.
Een wedstrijd winnen doe je niet zo maar. Wat is een goede voorbereiding? Vakantie en 2 weken fietsen door Nederland. Dan kom je geheel vrij van golfzorgen op de baan.
In de zomer van 2019 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met golf tijdens het volgen van een golfclinic met een aantal familieleden. Dat was een erg leuke ervaring en na de zomer ben ik samen met mijn zwager begonnen met lessen en is het golfballetje gaan rollen. Bij deze dank ik Tineke nogmaals voor de leerzame en leuke lessen.
Als er een stukje ingezonden wordt, is dit in de regel van de winnaar van een wedstrijd. Of het is een interessante column met zielenroerselen die een mede clublid graag wil delen omdat het hem / haar nogal hoog zit. Deze keer een verslag namens een team. Nee, waarde lezer: schrik niet! De NGF competitie is niet uitgesteld toch begonnen, u hebt niets gemist. Het is géén verslag van een of ander matchplaypotje, maar een heus verslag van de Friese Kampioenschappen van de trotse…. Nummer 2!
Ja, u leest het goed en nee, dit is niet een te laat geplaatst wedstrijdverslag. We hebben namelijk onlangs op zondag 16 augustus met 30 graden (celsius, boven nul wel te verstaan) de finale van de Bigmans WINTERcompetitie gespeeld. En voor u denkt “ah, een verslag van de winnaar”, ook hierbij zult u worden verrast, de uiteindelijke winnaar is namelijk bevangen door een waar ‘writers block’ waardoor het verzoek voor het schrijven van dit verslag naar de nummer 2 ging.
Op een mooie zondagmorgen, midden in augustus, de wintercompetitie afsluiten. De tegenstelling kan haast niet groter. Draagtas verplicht. De baanomstandigheden laten geen golftrolleys toe, laat staan buggy’s. Na een rondje spelen zitten niet alleen je clubs en schoenen, maar ook de broekspijpen en met een beetje vette swing, je brillenglazen en alles daar omheen aardig onder de modder.Flink aan de bak dus met de hogedrukspuit. Maar COVID-19 maakt alles anders.
Hallo, ik ben Berend Negerman 65 jaar oud en sinds januari lid van deze prachtige club. Mij is gevraagd een stukje te schrijven over mijn ervaring tijdens een rabbitwedstrijd. Ik was er ondertussen al achtergekomen dat golf veel moeilijker is dan het lijkt. Zaterdagmorgen 1 aug. was het dan eindelijk zover. In een overmoedige bui had ik me ingeschreven voor een rabbit. Dus nu moest het gebeuren.
De eerste wedstrijd op zaterdag was ik ingedeeld met Elly van Vessem. We waren niet ontevreden over ons spel tot hole 13. Daar begon het te regenen en kwamen onze foutjes die ons slagen gingen kosten. Veel slagen! Aangezien de anderen ook niet op hun top gespeeld hadden was er zondag nog steeds een uitdaging voor iedereen.
De meeste mensen die mij kennen weten dat ik niet van de huidige digitale wereld ben, maar meer van het direct communiceren met mensen. Maar ook ik ben in staat om ook mijn collega’s af en toe te verbazen met mijn computerskills die sinds afgelopen maart noodzakelijk zijn geworden. Zodoende is het mij ook gelukt óm een account aan te maken bij onze golfclub en mij af en toe in te schrijven voor een teetijd en dan altijd voor 9 holes op een avond. Overdag ben ik te druk voor golf en staat mijn hoofd er ook niet naar , het weer werkt dit jaar ongelofelijk mee en ik geloof dat ik het gras in deze tijd van het jaar nog nooit zo groen heb gezien. Zonneschijn en regen wisselen elkaar in het juiste tempo af en alles groeit als kool.
In maart beginnen we altijd met de Rabbitwedstrijden. En wat wij gewend zijn was nu ook weer het geval, het was prachtig weer. We hadden een opkomst van 15 spelers met weer mentoren die altijd bereid zijn mee te lopen. Spelers die vorig jaar al hebben mee gedaan , maar ook weer een aantal nieuwe kandidaten.
Zaterdag 7 maart was de eerste editie van het Windfjord Rabbit Competitie van dit jaar. Het was prachtig mooi weer en de baan lag er prima bij. En als winnaar moet ik dus een stukje schrijven wat ik met alle plezier doe!
Op deze dag hadden we de laatste wedstrijd van onze kapucijnercyclus. Er deden deze dag maar 16 man mee om de mooie prijzen, die dit jaar beschikbaar waren gesteld door onze herendag sponsor de Mercedes Benz dealer Wensink te Heerenveen.
Dit jaar is het mij ook weer gelukt om speler van het jaar te worden op de Herendag. Vorig jaar heb ik al aangegeven, hoeveel je er voor moet doen en laten om zover te komen. Waarschijnlijk zijn alle inspanningen van vorig jaar niet voor niets geweest en is er nog iets blijven hangen om weer dit resultaat te behalen. Of zou er toch nog iets van talent in mij zitten? Zelf heb ik dat nog niet ontdekt.
Nu het weer vroeg donker wordt, het weer grillig en de golfbaan in de schemering er weer griezelig bij ligt, wisten we het.... Het was weer tijd voor de Halloween wedstrijd...! Nu al een aantal jaar één van de meest spannende en gezellige jeugdwedstrijden!
Zaterdagmiddag 2 november is de laatste Rabbitwedstrijd. Deze dag zal de eindwinnaar opleveren en gezien de stand belooft dit nog een spannende strijd te worden. Een recordaantal van 30 deelnemers heeft zich opgegeven!
Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat ik lekkerder speel wanneer ik ontspannen en goed voorbereid de baan in ga. Voor het rondje nog even naar de driving range, kop koffie aan de bar, pitchvork in mn broekzak en de ballen klaar in mn trolley.
Voor het eerst in de geschiedenis van Heidemeer was dit jaar niet Volbeda Bloemen - die de Last Chance voorheen sponsorde - maar WINDFJORD Heerenveen de sponsor van de Last Chance wedstrijd. Gelukkig gaat eerst genoemde ons niet verlaten maar wordt sponsor van de first chance. En zeg nou zelf: een bloemetje in het prille voorjaar past tóch beter bij een first chance wedstrijd dan bij een last chance zo vlak voor de winter?
Het is het weekend van 12 en 13 oktober als het Matchplay Clubkampioenschap 2019 gespeeld wordt. Na een week met veel regen en hierdoor erg natte baan belooft dit weekend een ware uitputtingsslag te worden. Want voor de gelukkigen (lees: de finalisten) betekent dit zowel zaterdag als zondag 36 holes golf onder lastige omstandigheden.
Ook dit jaar hebben twee jeugdspelers van golfclub Heidemeer mee gedaan met de NNO Tour. De NNO Tour is een serie golfwedstrijden voor de jeugdleden tot en met 21 jaar van de verschillende golfverenigingen in het Noorden en Oosten van Nederland. Daarmee wordt de jeugd de kans gegeven om op meerdere banen tegen een beperkte vergoeding te spelen.
En toen werd het herfst. Terug van de laatste vakanties, camper schoon gepoetst en opgeslagen.Tijd om weer te golfen en zo dachten meer er over!
Zondag 22 september vond op golfclub Gaasterland de Friese Jeugdkampioenschappen 2019 plaats. Voor golfclub Heidemeer hebben in de Categorie 3 (oranje teebox - 9 holes) Brent van der Bij en Nienke Bekkema aan mee gedaan.
Het is al jaren traditie om jaarlijks op de 3e zondag van september de Friese kampioenschappen tussen de Friese golfclubs te houden. Een afvaardiging van dames en heren spelen op deze dag een strokeplay wedstrijd. De deelnemende clubs zijn Heidemeer, Gaasterland, Lauswolt, St. Nyk, Ameland en De Groene Ster. Alle uitslagen per club worden bij elkaar opgeteld, waarbij de slechtste dame- en heren score mag vervallen. De club met de beste score wint de wisseltrofee, het zgn. ‘Ulebord’. Naast dit teamevent, wordt de beste dame en beste heer kampioen van Friesland.
Verslag van de vriendinnendag 2019 op GC Heidemeer!
Als winnaar van een rabbit wedstrijd moet je een stukje schrijven. Dit keer ben ik de klos!
Het was een brandendheete woensdagachtermiddag in het Heerenveens; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschenop het dak gaapten, ’t welk op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich kan voorstellen. De zon scheen vinnig op de holes; en glinsterde op het van droogte poeierig geworden gras. In de baan die tegen het zuiden liep en dus geen schaduwkant had, bracht zij golfspelende heren letterlijk tot wanhoop. De kerels die met golftassen rondwandelden, veegden alle ogenblikken hunne voorhoofden af.
ln de kalender van de te spelen wedstrijden staat op L7-7-Lg de Wensink Mercedes Benz Heren Kapucijners aangegeven, starttijd 12.00 uur voor de eerste flight.
Mijn schotse pet op? Of mijn hoed? Windkracht 5, 6! Toch maar besloten om mijn schotse pet op te zetten. En dat gaf mij misschien wel de rust om 44 punten te halen. Alles liep zoals het lopen moest. En dat herkent iedereen wel.
De wedstrijd leiding van de Herenmiddag (bestaande uit Simon Schipper en Jannes Ennema) hadden voor deze dag een kapucijnerwedstrijd uitgeschreven. Deze keer na de wedstrijd geen BBQ, maar lekkere hapjes uit de keuken van Ruben. Er wordt zelfs een kapucijner klassement opgemaakt aan het einde van het seizoen. Hulde dus voor onze mensen 'aan het stuur' van de Wensink Mercedes Benz herenmiddag. Ze brengen veel variatie in de wedstrijden op woensdag, waardoor het leuk en vooral gezellig is en blijft!
Vanochtend was het weer uitermate gezellig, echter er ontpopte zich toch een lichte mate van nervositeit voor deze qualifying match, althans bij mij de schrijver van dit epistel. Ik moet bekennen dat ik zowaar een schoenlepel meegenomen had om mijn voeten toch in prima vorm in mijn schoenen te krijgen en op tijd aanwezig te zijn want je wordt overhoord: 'heb je dit bij je? Heb je dat bij je?' En dat is maar goed ook voor ons Rabbits!
Het was weer een mooie dag om te golfen, al hebben we wel een paar druppeltjes regen gehad. Misschien huilde de hemel een beetje omdat de sponsor (Maaike en Gerard) niet aanwezig waren vanwege vakantie. Maar de dames van de commissie hebben zich kranig geweerd!
De Schrijver Dezes heeft wederom een weekend achter de boeg waar je ú tegen zegt. Verzengende hitte, lege bidons waar geen druppel water meer uit komt terwijl hij op hole 5 stond. Shanks, birdies, welwillende-ballen-terugkoppende boomtakken en andere (on)fortuinlijkheden: het was er allemaal weer tijdens de clubkampioenschappen strokeplay 2019.
Een extra wedstrijd voor de meer seniore spelers omdat er vanuit de jeugd te weinig belangstelling was voor deze wedstrijd.
12 juni 2019 de jubileumwedstrijd Heerenmiddag bij Golfclub Heerenveen. De dag tevoren op de meteo gekeken voor het weer, veel regen vanaf 12.00 uur, 16 graden Celsius en 5 tot 6 meter wind. Het vrouwelijke kwam in mij naar boven en vroeg me 's morgens af: "wat zal ik vandaag aantrekken??"
A & A, A& A, A &A! Beeldt u zich eens de eerste tee van de Heidemeer in. Stelt u zich de hordes toeschouwers voor die vanaf het terras en de oefengreen toe staan te kijken: 3 rijen dik, 3000 paar ogen dat toekijkt hoe jij je bal gaat slaan en de initialen scandeert van de namen van je speelpartner en jezelf. En dan te bedenken dat meneer Raj Punjab in New Delhi voor de buis ook nog eens meekijkt vanuit zijn luie stoel, compleet met ondertiteling! Ja beste mensen: de Clubkampioenschappen Greensome werden dit weekend gespeeld op de Heidemeer en bovenstaande schetst wel een beetje het atmosfeertje wat er hing. Althans: in mijn eigen hoofd dan hè!
Voor de 5e keer werd de gezelligheidswedstrijd MATCHIS gehouden. Heel gezellig inderdaad, maar het 1e doel was zoveel mogelijk geld ophalen voor MATCHIS, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren.
De weersvoorspellingen waren slecht voor deze dag, en de temperatuur aan de lage kant. Toch was de opkomst weer super, met 18 golfers.
Maar liefst 45 leden hadden zich ingeschreven voor deze vlaggetjeswedstrijd. Geen wonder, onze sponsoren voor deze dag zorgen al jaren voor een gezellig, feestelijk geheel. In deze strokeplay wedstrijd trok men als vierbal, gewapend met met oranje vlaggetje en een flink aantal slagen, te weten de baan: 70 plus je handicap, ten strijde. Slagen op? Vlag in de grond!
En dat hebben we geweten deze 1e qualifying wedstrijd van het jaar. Gehavend, met een kapotte knie in de buggy met mijn flightgenoten Karin en Roely aan mijn zijde, ging mijn spel boven verwachting!
Hoera! Ik mag een stukje schrijven, wat betekent dat ik punten heb gescoord. En daar heel blij mee ben. Even een aanloop: ik ben 3 jaar geleden begonnen met lessen bij Tineke en in juli 2016 mijn baanpermissie gekregen. Afgelopen jaren regelmatig gelopen, maar het blijkt toch een heel taai spelletje. Als je ook maar iets technisch niet goed doet , heeft dat direct effect op je slag. Kortom: het kost veel uren en oefenen. Heb daarnaast nog 2x ongelukken gehad met skiën en racefietsen, waardoor het golfen stagneerde.
Zondag 17 maart werd de laatste wedstrijd van de Zuivelrijck wintercompetitie gespeeld en daarmee de editie 2018/2019 afgesloten. Bij terugkeer in het clubhuis werden de deelnemende spelers, door sponsor Zuivelrijck, verrast met een heerlijke hamburger met frietjes.
De eerste editie van het Windfjord Rabbit toernooi ging van start op zaterdag 2 maart 2019. Ik zat in de laatste flight, samen met drie dames. De eerste hole was even wennen en daarom ging de eerste bal met de driver twintig meter naar links in plaats van honderdvijftig meter vooruit.
Er stond een gezelligheidswedstrijd op het programma, beetje in het teken van Sinterklaas. Dit jaar geen cadeau’s en gedichten! Maar bij aankomst stond er een heerlijke pan erwtensoep met roggebrood en spek klaar voor iedere speelster.
Na 20 jaar golfen pak ik eindelijk een "Grote Prijs". Afgelopen woensdag 12 december werd ik op de Herendag uitgeroepen tot Speler van het jaar 2018. Outsiders zullen nu wel hun schouders ophalen en denken: "Nou en? Is dat zo bijzonder?".
Vandaag hebben we opnieuw een mooie en leerzame dag beleefd. Er werden 9 holes gespeeld en daarna een pubquiz bij Ruben met een heerlijk buffet en geweldige muziek.
Op 14-11 hadden we 20 mannen in de baan die streden om de prijzen van de maandelijkse capucijnerwedstrijd. We vertrokken met een prachtig zonnetje, maar met natte greens, wat erg verraderlijk was, daar de ene green in de zon bijna droog was en de andere die in de schaduw lag erg nat bleef. Ik Cor Faber, die niet de winnaar was maar wel een stukje moest schrijven, zat in de 3e flight met Henk Dijk en Rob Gevering.
De meesten weten het wel: 1x per maand wordt voor de beginnende golfers de Rabbitwedstrijd georganiseerd. Hartstikke leuk, gezellig en leerzaam. Je leert het spel, je speelt een echte wedstrijd en de mentor leert je de regels en geeft speltips (geen technische tips; daarvoor moet je bij de pro zijn).
Al sinds 2007 sponsoren wij de Rabbit wedstrijden en dat doen Maaike en ik met veel plezier. De Rabbit wedstrijden zien wij als een basis voor de beginnende golfer, die langs deze weg op een prettige manier kennis maakt met regels en etiquette van de golfsport. En ook 2018 was weer een enorm succes, met gemiddeld 25 deelnemers zorgt de Rabbit competitie voor nieuwe leden van onze club.
En daar was die alweer, de laatste officiële qualifying wedstrijd van dit jaar, de Volbeda Last Chance wedstrijd. Na een prachtig golfseizoen met afwisselend super weer, hadden de weergoden ons zaterdag ook opnieuw gehoord. De voorspellingen waren dat het de hele dag zou gaan regenen, echter moest alleen de paraplu uit worden geklapt op hole 1. Al snel kon de paraplu weer op worden geborgen en hebben we fantastisch weer gehad waarbij sommige golfers het niet konden laten om in de herfst toch nog even met korte mouwen te spelen.
Afgelopen weekend (13 en 14 oktober) stonden de Matchplay Kampioenschappen op het programma. Dit jaar met een gewijzigde opzet, waar de wedstrijdcommissie in al haar wijsheid het Lot een grotere rol toebedeelde. Wat mij betreft was het format een succes en wellicht met her en der wat aanpassingen voor volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar!
Vanaf 10 uur was de ontvangst met koffie, thee of wat dan ook en natuurlijk appelgebak! Om 10.30 uur kregen wij uitleg shotgun en de bijbehorende regels. het was even nadenken, maar uiteindelijk was het voor iedereen duidelijk. ik (Gerard) werd ingedeeld met Hilly Faber en Leo Schepens. Om 10.45 uur gingen we op weg naar hole 8.
Het was een heerlijke golfmiddag op woensdag 26 september. De ontvangst alleen al was bijzonder te noemen door ontvangst met koffie en keuze uit vanilleroomtaart of huisgemaakte appeltaart.
Op zondag 23 september is op golfclub Lauswolt het Friese Jeugdkampioenschap gehouden. Helaas was het wat regenachtig weer, maar de wind was gelukkig wel gaan liggen. Dit jaar was golfclub Heidemeer vertegenwoordigd met vijf deelnemers; vier in categorie 9 holes Stableford en één in categorie 18 holes Stableford.
Op zaterdag 21 september werd de VLM wedstrijd gehouden. Een gesponsorde wedstrijd van wat wij dachten van Andor en Ruben, maar al snel bleken er heel veel sponsors een feest van deze dag te maken. Er werd een shotgun gespeeld met Texelse scramble. Dit betekende met een tweebal 2x met de beste bal beiden slaan en vervolgens om en om totdat de bal in de hol zat, of totdat de slagen op waren.
16 september 2018 vond het FAK plaats. Voor degenen die niet weten wat FAK betekent: de afkorting staat voor Fries Amateur Kampioenschap. Alle golfclubs van Friesland vaardigen hun meest competente spelers af in een poging het ûleboerd als club te bemachtigen en – wie weet – de individuele kampioen te leveren. Uiteraard waren wij van de Heidemeer van de partij!
En zo is het alweer september. Hoe groen als gras ‘we’ eind maart begonnen aan de Rabobank Zomercompetitie: het lijkt nog maar zo kort geleden. De dagen moesten nog lengen, we dachten dat de zomer eindeloos zou duren, maar niets is minder waar ‘and nothing lasts forever’... We golfden dat het een lieve lust was, de ranglijst veranderde met de week (net als de conditie van de baan, die op zeker moment behoorlijk uitgedroogd was!), tot uiteindelijk duidelijk werd dat het op de allerlaatste dag van de Rabo Zomercompetitie nog best spannend zou kunnen worden.
Bij het schrijven van een ‘stukje’ denk ik gelijk aan de tijd dat mijn zoon nog in de F-jes bij het voetbal zat. Ook dan moest je altijd een stukje schrijven over de jongetjes die als 1 kluit met zijn allen over het veld zigzagden achter de bal aan. Veel te lange shirts en scheenbeschermers tot bijna boven de knie, maar oh zo enthousiast. “Ja, goed zo! Maak het ze (de tegenstanders) moeilijk!” klonk het dan vanaf de zijlijn. Nu dan dus een stukje over mijn/onze wedstrijd. Gelukkig hoef ik deze keer niet alle shirtjes te wassen.
In zonovergoten omstandigheden werd op 21 juli de jaarlijkse Beat the Pro wedstrijd gehouden, georganiseerd door onze eigen Pro Tineke van der Wal. Een prachtige dag, met prachtige winnaars!
Het is al wel even geleden maar hier toch een verslagje van de heerlijke middag die we hebben gehad met de wedstrijd die gesponsord werd door slagerij Bigmans.
Tja, daar sta je dan als beginnende golfer. In april van dit jaar mijn baanpermissie gehaald en na twee Rabbit wedstrijden een handicap van 48. Door vrienden overgehaald om in te schrijven voor de Handicart wedstrijd. Zelfs nog nooit 18 holes gelopen! En dan ga je gelijk met de hoofdprijs aan de haal.
En weer was het mooi weer tijdens de rabbitwedstrijd op zaterdag 4 augustus. Af en toe een wolkje voor de zon, maar die was meer dan welkom. En de vliegen waren zo nu en dan erg vervelend, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren ongeveer 20 deelnemers en voor de vakantietijd is dat een mooie opkomst.
Om half tien precies is de "aftrap" voor de vijfde Rabbitwedstrijd van dit jaar. Voor deze wedstrijd hebben zich 9 teams met 27 enthousiaste beginners aangemeld. Het is zo'n dag waarop eigenlijk niets mis kan gaan. De zon schijnt; een licht briesje. De baan is droog. We zijn al weer vergeten dat we de vorige wedstrijd nog de laarzen aan moesten hebben. We zitten allemaal op dezelfde "golf"-lengte. We willen in zo weinig mogelijk slagen de 9 holes afleggen. Nu de baan zo droog is, rolt de bal lekker door als je bij een slag de bal niet goed de lucht in kan krijgen. Normaal is er dan sprake van een misslag, maar nu komt de bal al rollend soms net zo ver.
U krijgt deze keer waar voor uw geld: 2 rabbitwedstrijden voor de prijs van 1 verslag. Dit omdat ondergetekende èn was vergeten dat hij iets moest schrijven en vervolgens met vakantie ging. Maar op de valreep dan toch nog een verslag van 5 mei en van 1 juni.
Met 37 deelnemers hebben we zaterdag 16 juni weer een zeer geslaagde sponsorwedstrijd voor Matchis gelopen. Cees van Empel had 9 zakelijke sponsoren geregeld en Ruben had sponsoren gevonden voor de ontvangst, koffie met appelgebak door Wil Witting en de borrelhapjes na afloop door Andor en Ageeth. Carla, Hanneke en Roos hadden de hapjes bij hole 6 verzorgd. Al met al een heel gezellige wedstrijd en na afloop konden we een cheque van 2815 euro overhandigen aan Margot van den Akker van Matchis.
Eind juni 2018, de clubkampioenschappen strokeplay staan weer op de agenda. Een weekend waar de ‘die-hard’ golfers van onze vereniging naar toeleven, want is dit per slot van rekening niet het spelletje waar het echt om draait? Elke slag telt, geen gimmies en geen mulligans (alhoewel Ruben Dijkstra daar toch af en toe gebruik van maakte, maar later begreep ik pas dat hij hierbij refereerde naar zijn zelf gesponsorde golfbal). Wanneer de bal al drie keer in het water is geslagen zal opnieuw gedropt moeten worden om met de vierde poging en de nodige strafslagen alsnog te proberen de bal uiteindelijk in de cup te laten verdwijnen. Hierdoor de meest stressvolle spelvorm die de nodige frustraties oplevert en waardoor het aantal deelnemers wellicht tegenviel.
Zaterdag 9 juni is de uitgestelde bestuur-, commissieleden en sponsorwedstrijd na een uitstel van een half jaar gespeeld. Ik Gerard jalving (op het laatste moment nog aangemeld na verschillende telefoontje van de een naar de ander verwezen) lukte het toch om via Hanneke mij aan te melden. Aangekomen op de baan na enig speurwerk lukte het mij een flight te vinden waar ik mee kon lopen. Rijnier, Haitske, Roel en ik (Gerard) konden om 13.15 uur vertrekken naar hole 4. Daar aangekomen (het was inmiddels 13.30 uur) konden we gelijk van start. Het team ging voortvarend van start. Prachtige lange slagen en bijna perfecte putts. Dit resulteerde uiteindelijk in 7 keer par en 2 keer een birdie. We speelden deze dag als team de spelvorm Texas Scramble. We hebben gezellig gelopen en hadden er prachtig weer bij. Na binnenkomst was het gezellig borrelen en een perfecte barbecue, mede mogelijk gemaakt door Bigmans. Toen werd door de voorzitter de uitslag bekend gemaakt en warempel: ons team werd met een score van 31 winnaar van deze golfwedstrijd. Hierbij nogmaals bedankt voor het organiseren van deze wedstrijd.
Op een mooie zonnige doch winderige en koude dag in mei gingen we, 33 man sterk, met de bus naar Texel voor de jaarlijkse uitwisseling. De stemming was opgewekt. Vorig jaar hadden de heren van Texel helaas de beker gewonnen en mee genomen naar Texel. Nu waren wij vast besloten om hem weer mee naar huis terug te nemen!
De schrijver dezes hanteert wanneer hij de baan betreedt en slagen bij de vleet produceert vaak 1 swinggedachte en dat is “no grass, no glory”. Raak je het gras niet, dan produceer je prachtige hazenaaiers, of heerlijk getopte ballen die het aanzien niet waard zijn. Het is een adagium dat reeds aan het begin van de golf carrière ingefluisterd werd en vandaag de dag nog steeds geldt. Het adagium wil ik graag wijzigen in “no ham, no glory”, ik kom daar straks op terug!
Op 27 april werd de Konings-vlaggetjes wedstrijd gehouden, zoals altijd gesponsord door Jalving/Van der Meer. Bij de ontvangst kregen we koffie met wat lekkers, een leuk gevulde ‘goody bag’, een ballon en een gepersonaliseerd vlaggetje. Met deze strokeplaywedstrijd is het de bedoeling dat je je vlaggetje in de grond prikt, zodra je slagen op zijn. Wie het verst komt, die wint de wedstrijd.
Afgelopen zaterdag werd alweer de tweede Rabbit wedstrijd van dit jaar gehouden. De weersverwachting was zeer gunstig en iedereen was natuurlijk mede daardoor gemotiveerd om het voorjaar goed te beginnen. Om 09.30 werd er gestart met 8 teams van 3 personen.
Dit was mijn eerste volle jaar dat ik mee deed aan de Heerenmiddag. Het is een gemêleerd gezelschap waar ik van dacht dat het alleen maar 'ouwe lullen' waren die gezellig een balletje gingen slaan. Het tegendeel werd bewezen toen ik zelf een paar keer mee had gespeeld en er achter kwam dat ik me hier eigenlijk best thuis voel en belangrijker: dat leeftijd en handicap geen rol speelt. Er is respect naar elkaar, voor het spel dat we spelen en de gezelligheid na de wedstrijd natuurlijk, waar ik zelf zeker geen moeite mee heb.
Helaas was er geen sprake van "First Chance", want de regen van de laatste 2 nachten had roet in het eten gegooid. De baan was op plekken zo nat, dat we de ballen soms diep ingebed vonden, dus kon er van qualifying condities geen sprake zijn.
Dinsdag 27 maart zijn we met 21 dames afgereisd naar Appelscha waar we het winterseizoen hebben afgesloten. Onder begeleiding van een lekker voorjaarszonnetje hebben we 9 holes gelopen en vervolgens genoten van een heerlijke lunch. Er moesten natuurlijk ook wat pluimpjes uitgedeeld worden.
Statler en Waldorf uit de muppetshow, met witte haren dan wel (bijna) kaal, die samen op het balkon in de loge van het theater ironisch kritiek leveren op iedere aflevering. Wie kent ze niet? Behalve dat deze mannetjes graag zeuren en vaak hun kritiek vergezeld laten gaan van een bulderende lach, is er weinig bekend over hun persoonlijke situatie. En dat willen ze graag zo houden. Maar tijdens de wintercompetitie, gesponsord door Zuivelrijck, weer of geen weer, ijs en weder dienende, wel vrijwel elke zondagochtend aanwezig, blijven deze mannetjes niet aan de kant staan. Zij zijn, zoals men dat gewend is van de oudsten uit het gezelschap, nadrukkelijk aanwezig.
In januari 2017 kreeg ik van mijn vriendin Laura op mijn verjaardag 5 golflessen cadeau. Uiteindelijk hebben we in augustus deze lessen gevolgd en ik was eigenlijk direct enthousiast. Wat overigens niet betekende, dat ik de slag ook te pakken had. Dat is namelijk een heel ander verhaal. Het is een proces van vallen en opstaan. Maar uiteindelijk mocht ik toch in november meedoen aan de laatste rabbitwedstrijd van 2017. Dat vond ik geweldig. Ik heb me dan ook direct opgegeven voor de 1e rabbit wedstrijd van dit jaar.
Allereerst moet ik mijn excuses aanbieden... Nadat ik op 27 september de 4e kapucijnerwedstrijd had gewonnen en daarna een verslag hiervan moest doen, had ik beloofd dat dit de laatste keer zou zijn, om te voorkomen dat ik een soort van ‘vaste’ column zou krijgen op website / in de nieuwsbrief. Helaas zijn we ook dit keer weer tot elkaar veroordeeld. De oorzaak hiervan lijkt hem te zitten in het feit dat ik in een super-flight terecht kwam.
Beste Golfvrienden: het heeft een tijdje geduurd, maar hier is het dan eindelijk: het verslag(je) van de 4e kapucijnerswedstrijd, gespeeld op woensdag 27 september j.l. Eigenlijk moet je zo’n wedstrijd niet willen winnen, want dat is de enige manier om onder het schrijven van een stukje voor de website/nieuwsbrief uit te komen.
In maart 2017 zijn we weer begonnen met de eerste Rabbitwedstrijd van het seizoen. Wat lijkt dat nog maar kort geleden!
Nu het weer vroeg donker wordt, het weer grillig en de golfbaan griezelig vanaf de schemering wisten we het…. het was weer tijd voor de Halloween wedstrijd…! Nu al een aantal jaar één van de meest spannende en gezellige jeugdwedstrijden!
Het is zaterdag 21 oktober en we speelden vandaag de Volbeda last chance wedstrijd. Bij deze wedstrijd zou de baan eigenlijk, zoals de naam doet vermoeden, qualifying moeten zijn om voor de winterperiode nog even de handicap scherp te stellen.
Op donderdag 5 oktober 2017 was het weer zover. De afsluiting van de seniorenochtend 2017, gesponsord door hotel Tjaarda te Oranjewoud.  Om 10.00 uur werden we verwacht in clubhuis van de golfclub waar we werden getrakteerd op koffie met gebak. Tevens konden we ons hier geestelijk voorbereiden op de komende wedstrijd die voor sommigen misschien nog een staartje had om eventueel nog in aanmerking te komen voor speelster c.q. speler van het jaar. Alleen de commissie wist wie hiervoor nog in aanmerking kwamen.
Op 8 oktober organiseerde de jeugdcommissie de jaarlijkse dierendagwedstrijd. De 2017-editie was een combinatie van een rondje van vier holes een vossenjacht over 9 holes. Alle kinderen hadden van de jeugdcommissie een voedselpakketje gekregen in een grappig dierentasje. Er zaten safari koekjes en water in. Een ware traktatie!
Net terug van een heerlijk weekje zonnig Griekenland doe ik vanmorgen m’n ogen open en kijk hoopvol naar buiten. Helaas, druilerig. Wat een verschil met gisterochtend en ik moet me dan ook dwingen niet onmiddellijk weer naast Trijn mijn bed in te duiken. Maar ja, gaat niet, hè. De eerste zaterdag van de maand, dus tijd voor de rabbitwedstrijd. Na het ontbijt samen toch enigszins opgewekt naar de golfclub, het kan immers alleen maar beter worden dachten we toen nog. Dit zou anders uitpakken.
Zondag 17 september is op de Burggolf baan Sint Nyk het Friese Jeugdkampioenschap gehouden. Vanuit golfclub Heidemeer hebben hier vijf golfers aan deelgenomen in de categorie 2 (18 holes single stableford) en 3 (9 holes single stableford). In de categorie 1 waren we niet vertegenwoordigd, omdat Michael Wedema (met succes) de voorkeur gaf aan deelname aan de Friese Amateurkampioenschappen die op dezelfde dag werden gehouden op golfbaan Lauswolt. Van harte gefeliciteerd Michael!
Zaterdag 23 september jongstleden werd een speciale Bentacera golfwedstrijd gehouden. Ipv de gebruikelijke strokeplaywedstrijd werd het een gezellige stablefordmiddag. Er waren prachtige prijzen te winnen, de opkomst was dan ook hoog!
Zondag 17-09-2017 was GC Lauswolt te Beetsterzwaag het toneel voor het Fries Amateur Kampioenschap 2017. Aan de start verschenen de golfclubs van Ameland, Sint Nicolaasga, GC Groene Ster, GC Gaasterland, GC Heidemeer en natuurlijk GC Lauswolt zelf met 6 dames en 6 heren aan de start, allen klaar om hun beste beentje voor te zetten om de felbegeerde wisseltrofee (het ‘Uleboard’) voor de eigen club te winnen. Van de beste 5 heren en de beste 5 dames wordt de binnengebrachte score opgeteld. De club met het minst aantal slagen is de winnaar. Tevens wordt er gestreden om het individuele kampioenschap bij zowel de dames als de heren.
Bij het opstaan was het nog bewolkt, maar bij de start van de wedstrijd kwam er al een mager zonnetje door en de temperatuur liep op zodat het een mooie dag werd om te spelen.
Afgelopen zaterdag 12 augustus is weer de jaarlijkse "Handicart" wedstrijd gespeeld. Het was nog even spannend, omdat de weersvoorspellingen er aanvankelijk er niet al te best uitzagen, maar de weergoden waren ons gunstig gezind zodat de dag met prima weer verliep. Met 47 deelnemers (een absoluut record) kon de dag al niet meer stuk!
Het was weer tijd voor het maandelijkse rabbit-feestje! Want zeg nou zelf, het is toch een feest om met dit prachtige weer rake klappen te slaan op de golfbaan. Ik had de vrijdagavond ervoor ook een niet nader te noemen feestelijk aantal biertjes op, waardoor de scherpte van ver moest komen...
Op zondag 9 juli jl. is een deel van de jeugd van onze golfclub afgereisd naar golfclub Emmeloord om daar op de 9 holes baan een onderlinge wedstrijd te spelen. Voor velen was dit de eerste kennismaking met deze ‘hoge’ baan en het spelen op een baan die ‘normaal’ in gebruik was. De meeste ervaring tot nu toe is opgedaan tijdens eigen toernooien of voor jeugd georganiseerde wedstrijden waarbij de baan voor de rest dicht is. Dit was op Emmeloord niet het geval, waardoor er ook rekening gehouden moest worden met het doorspelen of het doorlaten van een flight die sneller gaat.
Hoewel wat verlaat toch nog een verslag van de Matchis sponsorwedstrijd van 10 juni 2017. Deze wedstrijd is voor de tweede keer gespeeld op golfclub Heidemeer. Een 18 holes shotgun wedstrijd in de spelvorm greensome, voor het goede doel. Na ontvangst van de 48 deelnemers met koffie en gebak werd een inleidend praatje gehouden door Fredy Damm over de Stichting Matchis. Stichting Matchis is het nederlands centrum voor stamceldonoren. Na verdere uitleg over de spelvorm greensome het kopen van “stamcellen” (mulligans die tijdens de wedstrijd ingezet konden worden) en wat andere mededelingen kon iedereen naar zijn starthole.
Ondanks dat er veel regen werd verwacht en de vakantieperiode is begonnen hadden zich toch nog 29 mensen zich opgegeven voor de wedstrijd. Nadat er was gestart begon het lichtjes te regen, zodat de paraplu zo nu en dan eraan te pas moest komen. Dit had verder geen invloed op de wedstrijd.
Op zaterdag 24 juni 2017 werd de vossenjacht gehouden. De "vos" (onze pro Tineke) startte in de eerste flight volgens traditie met de voorzitter en Andor om een beste score neer te zetten.
Vrijdag 2 juni was de jaarlijkse derby met Texel, dit jaar weer op golfbaan Heidemeer. En we mochten niet klagen het was een mooie dag. Bij binnenkomst stond de koffie met suikerbrood klaar en was het wachten tot we compleet waren en de uitleg van de wedstijd.
Zaterdag 17 en zondag 18 juni werden de Clubkampioenschappen strokeplay gespeeld op de Heidemeer. De clubkampioenschappen worden over 36 holes gespeeld, verspreid over 2 dagen (beide dagen 18 holes). Op zaterdag 17 juni was het een heerlijke bewolkte golfdag waar prima scores neergezet werden. De deelnemers speelden voor wat ze waard waren en maakten birdies dat het een lieve lust was.
Afgelopen zondag 11 juni is de GVB Cup jeugdwedstrijd gehouden. Dit is een Stableford wedstrijd over 9 holes of voor onze kleinste golfers over 4 holes. De winnaar of winnares van de 9 holes golfwedstrijd mag zich GVB jeugdlid van het jaar noemen en de winnaar of winnares van de 4 holes wedstrijd jeugdlid van het jaar op de korte baan! Op dit zonnige evenement konden we negen deelnemers verwelkomen. Zes in de categorie 9 holes en drie in de 4 holes wedstrijd.
Op zaterdag d.d. 3 juni j.l. stond mijn tweede rabbitwedstrijd op het programma. We starten in een gezellige flight en voorzichtig scheen een zonnetje door de wolken. De baan was erg droog na een periode van een behoorlijk aantal zonnige dagen.
Het was weer rabbit-time, zaterdag 6 mei, er deden dit keer 33 rabbits mee en volgens de wedstrijdleiding was dat een recordaantal. Dit had waarschijnlijk met het mooie weer te maken want rond 10 uur brak het zonnetje al door de grijze lucht, of gewoon omdat er veel nieuwe leden bij zijn gekomen! Ik zat dit keer in de tweede flight samen met Ity Hoekstra en Rick Klunder. Ik was van plan om zo rond 9 uur lekker fris op de drivingrange te staan om even de swing op te warmen, echter de avond ervoor ontstond een spontaan kaartavondje met familie en die gaan nooit gepaard zonder mooie druivensapjes.
Wat begon als een bewolkte dag eindigde in een zonovergoten golfdag. Het spelersveld was druk bezet met 36 deelnemers. Ik, Josje Aarden, mocht de wedstrijd golfen met Durk v/d Brug en medespelers Lynda Spanjer en Jos Valentijn. De wedstrijdvorm was vierbal Stableford Greensome. Dit werkte prima voor ons. Durk en ik speelden een voortreffelijke wedstrijd. We waren beide in topvorm!
Wat waren de weersvoorspellingen slecht. Regen, hagel en onweer. Niets van dat alles! Een klein buitje, dat was alles. Ook dit jaar was deze dag weer gesponsord door Woninginrichting van der Meer en dames- en herenkapsalon Jalving.
Zaterdag 1 april (nee, het was geen...) was het weer zover. De Rabbits mochten weer de wei in voor hun tweede speelronde. De weergoden waren ons gunstig gezind, een heerlijke temperatuur, het zonnetje deed zijn uiterste best om zich af en toe te laten zien, kortom fantastisch weer om te golfen! In het clubhuis en op het terras was het al gezellig druk. De meeste deelnemers werden door Ruben en zijn team voorzien van kop koffie.
Laatste nieuws ontvangen?
Bent u geen lid van GC Heidemeer, maar wilt u wel graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf uzelf hieronder dan in voor onze nieuwsbrief!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)