Indien de bal van de speler op de green ligt, volgt er geen straf als de bal of de balmerker per ongeluk door de speler, zijn partner, zijn tegenstander, of een van beide caddies of uitrusting wordt bewogen. De bewogen bal of balmerker moet worden teruggeplaatst zoals voorzien in de Regels 18-2, 18-3 en 20-1. Deze plaatselijke regel is alleen van toepassing als de bal of zijn balmerker op de green ligt en de beweging per ongeluk wordt veroorzaakt .

Noot: indien wordt vastgesteld dat de bal van de speler op de green is bewogen als gevolg van wind, water of een andere natuurlijke oorzaak zoals door de zwaartekracht, dan moet de bal gespeeld worden zoals hij ligt op de nieuwe ligplaats. Een balmerker die onder gelijke omstandigheden is bewogen , moet worden teruggeplaatst.

Totdat deze nieuwe regel is opgenomen in de nieuwe uitgave van De Golfregels, geldt het bovenstaande als ( tijdelijke ) plaatselijke regel. Vanwege de tijdelijkheid zullen wij de regel niet vermelden op de scorekaarten. Bovenstaande tekst hangt ook op het publicatiebord in het clubhuis.

De Regel- en Handicapcommissie