De meesten weten het wel: 1x per maand wordt voor de beginnende golfers de Rabbitwedstrijd georganiseerd. Hartstikke leuk, gezellig en leerzaam. Je leert het spel, je speelt een echte wedstrijd en de mentor leert je de regels en geeft speltips (geen technische tips, daarvoor moet je bij de Pro zijn). Maar waarom heet dat nou Rabbitwedstrijd? Ik had altijd associaties met groen, groentjes en konijnen die veel groen eten. Daarna dacht ik dat het een variant was op de hazennaaiers die wij beginners regelmatig slaan (= vlak boven grond scherende horizontale ballen op hazenorenhoogte). Later hoorde ik dat konijnen velden zigzaggend oversteken, net zoals wij van de linkerrough naar de rechterbosjes en weer terug. Of is het de bedoeling dat wij nieuwkomers enthousiast worden, het doorvertellen en ons als konijnen vermenigvuldigen ter spekking van de clubkas? Wie echt weet waar die rabbits vandaan komen mag het zeggen!

Na onze eerste golflessen in maart had ik een aardig trackrecord opgebouwd in Rabbit-Handicart-Rabbit: 4e-3e-2e. Je snapt welke ambitie ik voor deze Rabbit had. Tip 1: zet je doel ambitieus neer en ga ervoor. (Werkt niet altijd: bij de vorige Rabbit sloeg ik door trillende handjes op hole 1 de driver in de bunker, grrrr). En Charlotte had me nog zo gewaarschuwd: ga toch gewoon lekker golfen, joh. Daarnaast in 4 maanden tijd van handicap 54 naar 49 en naar 43 gegaan. Tweede ambitie: handicap met deze Rabbit onder de 36 krijgen. Lijkt ambitieus, want minimaal 25 punten nodig, maar een dag daarvoor oefenrondes van 26 en 27 gelopen, dus ik wist dat het haalbaar was. Tip 2: speel veel rondjes!

Theo Westenberg zag het al bij het inslaan op de driving range: 12x kaarsrechte driver in het achterveld. “Nou, Casper, je staat ze lekker te raken!”. Tip 3: ga altijd voor een wedstrijd even inslaan – het scheelt echt.
Ik zat in een sterke flight (Trijn Geverink, Tine Hollander en Casper Capel). Goede start met drive 5 meter links van de green. Mooie chip, 2 putts en de eerste par is binnen. Op hole 2 dierbare herinneringen opgehaald aan de vorige Rabbit, waar ik met een raket de longest sloeg. Ik raakte hem nu weer goed, maar in het clubhuis bleek dat Anne Jan de Jong nog zeker 20 meter verder had geslagen en de longest had gewonnen! Tip 4: als je de driver niet goed beheerst, blijf gewoon oefenen tot-ie recht gaat. Geen lekkerder gevoel dan een zuiver geraakte bal met de driver te lanceren!

Zo ging ik lekker door, maar Tine speelde nog beter. Trijn speelde goed, maar had weinig getraind en bleef iets op ons achter. Met ongeveer 15 punten op de eerste 5 holes lag ik op koers en Tine had nog meer (we schreven de punten niet op, maar ik wist het ongeveer wel). Ik zei dus tegen mentor Cor Pot dat-ie een goede flight had getroffen en Cor bevestigde dat. Tip 5: niet doen, niet uitspreken dat het allemaal erg goed gaat. Gevolg: concentratie gaat toch net iets achteruit. Gevolg bij Casper op hole 6: topper van slechts 20 meter, gevolgd door nog zo één, daarna een bal in de bosjes, weg score. Streep. Au.

We lopen na de green naar hole 7 en Cor zegt: “Vergeten”. Ik zeg: “Klopt – herpakken”. Je ziet de profgolfers ook wel eens een bal in het water slaan of een dubbel bogey. Wat mij opvalt, is dat ze heel vaak snel herstellen. Enorm knap. Zoals elke golfer weet is golf een enorm mentaal spel. Zoals die andere CC (Co Corbijn) al zei: “Golf is een treitersport”. Tip 6: als het tegenzit, zet het dan zo snel mogelijk opzij en pak je ritme weer; blijf niet in negativiteit hangen.

OK, herpakken. Nieuwe doelen zetten. Tine had een puntje gepakt op hole 6, dus de eindoverwinning zette ik uit mijn hoofd. Dan maar voor de neary. Op hole 7 heb ik door mijn standaard afwijking naar links de bal nooit binnen 8 meter van de vlag kunnen leggen. Maar ik heb in de trainingsweek voorafgaand het lek boven gekregen: op de driving range tig swings gemaakt met steeds finetunen. En eindelijk had ik ‘m te pakken. Tip 7: als je een zwak punt hebt, blijf er veel op oefenen en uitproberen tot je het te pakken hebt. Oefening baart golfkunst.
We zien de neary staan op 6 meter. Kansen dus, want er komen na ons nog maar 2 flights. Tine aan zet. Slaat een fantastische afslag op 5 meter van de vlag en pakt de neary. Direct daarna beleef ik mijn finest hour ever op hole 7 door mijn bal recht over de bunker pin high op 3 meter van de vlag te slaan. Wat er ook gebeurt, die prijs heb ik te pakken. Dacht ik. Blijkt later Sebastiaan Breitsma hem nog dichterbij geslagen te hebben. Vraag me nog steeds af hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen….

Trijn sloeg een fenomenale slag over de bunker, waardoor we alledrie een par scoorden en Tine en ik weer op prijzenkoers zaten. Zegt Tine vervolgens dat ze niet wil winnen omdat ze anders weer een stukkie moet schrijven (had ze al een keer mogen doen). Ik zag het probleem niet want ik vind het wel leuk. Tip 8: zeg niet dat je niet wil winnen als je eigenlijk wel wil winnen, want dan wordt het een self fulfilling prophecy en dan win je inderdaad niet. In het geval van Tine geloof ik dat ze het echt wel prima vond zo.

Wat gebeurt er vervolgens: Tine slaat twee matige laatste holes met beide 1 punt. Ik heb me herpakt en sla 5 slagen op hole 8 (niet slecht). Dan hole 9 spelen volgens vast stramien: met een P voor het water leggen, met een P op de green leggen, 2 putts en gewoon een par spelen. Als het zo makkelijk klinkt, waarom doen we dat allemaal dan niet gewoon? Tip 9: hou je aan je game plan en ga geen gekke dingen doen.

Ik maak aldus mijn par op hole 9 en heb geen idee of ik in de prijzen ga vallen, maar ik weet wel dat ik een flink aantal punten heb verzameld. Na rekenen in het clubhuis blijken het er 26 te zijn en Tine komt op 25 uit. Bij inleveren kaart zie ik aan het gezicht van Maaike dat de score opvalt, maar nog is niets zeker. Bij de prijsuitreiking blijkt dat Tine tweede is en ik de eerste prijs win! YES! Opperkonijn! Tip 10: blijf geloven in jezelf en op een dag wordt je beloond!

Nu ik al mijn geheimen heb prijsgegeven ga jij als lezer gegarandeerd de volgende wedstrijd winnen (mits je ALLE tips opvolgt).

Uitslagen Rabbitwedstrijd 3 november 2018:
1. Casper Capel 26 punten
2. Tine Hollander 25 punten
3. Anne Jan de Jong 25 punten
Longest dames: Madeleine Zwier
Longest heren: Anne Jan de Jong
Neary: Sebastiaan Breitsma

Tenslotte: Maaike en Gerard enorm bedankt namens alle Rabbit-deelnemers; jullie hebben het fantastisch georganiseerd!